78

Diplomatieke rel in Assen

Ambassadeurs uit Litouwen, Estland en Letland pijnlijk geconfronteerd met verheerlijking Lenin

In Assen is deze week een diplomatieke blunder begaan tijdens een werkbezoek van ambassadeurs uit de Baltische staten, landen die decennialang bezet zijn geweest door de Sovjet-Unie. De diplomaten werden meerdere keren rond een metershoog heldhaftig beeld van de bolsjewist Vladimir Lenin geleid.

130123 - Lenin in Assen - 1
Het tien meter hoge beeld van de communistisch leider en grondlegger van de Sovjet-Unie staat tijdelijk in het centrum van Assen als blikvanger voor de Russische kunsttentoonstelling De Sovjet Mythe in het Drents Museum en het Noord-Nederlands/Rusland jaar 2013.

De diplomaten brachten een driedaags werkbezoek aan de regio op uitnodiging van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Daarbij zijn ze tijdens autoritten meerdere malen rond het beeld geleid. De ambassadeurs waren ‘not amused’ om het zacht uit te drukken.

Het Dagblad van het Noorden kreeg bevestigd dat er sprake was van pijnlijke momenten.

Litouwen, Estland en Letland zijn landen die decennia gebukt gingen onder het communistisch bewind van de Sovjet-Unie, het latere Rusland. “Hoe zouden inwoners van Noord-Nederland het vinden als wij een metershoog beeld van Hitler laten zien. Onder het mom van kunst. Zo voelde dat”, zegt de Litouwse ambassadeur Darius Jonas Semaška.

cc-foto: Antoon Kuper

Geef een reactie

Laatste reacties (78)