46

Directies commerciële radiostations vangen geld componisten

Auteursrechtenvergoeding vloeit op slinkse wijze in eigen portemonnee

De verdeling van auteursrechtgelden leidt er toe dat de vergoedingen op verkeerde plaatsen terecht komen, meldt de Volkskrant. En dat gebeurt onder dwang.

De constructie is als volgt: De radiodirecteuren laten intern muziek maken voor hun stations en fungeren daarbij als uitgevers. In de contracten die de componisten ondertekenen staat de uitgever zelf ook vermeld als componist. Volgens anonieme bronnen zouden componisten gedwongen worden daarmee akkoord te gaan.

Het gevolg is dat de radiodirecteuren van de Buma vergoedingen ontvangen voor muziek die ze zelf draaien.

De Volkskrant noemt als voorbeelden Jan Willem Brüggenwirth, de directeur van Radio 538, en Ab Trik, directeur van Skyradio. Zij staan in de database van Buma/Stemra vermeld als componist of medecomponist van tientallen tot honderden liedjes.

Als rechthebbende krijgen zij persoonlijk jaarlijks vele duizenden euro’s betaald. In een reactie laten beiden weten dat intern nu eenmaal is besloten dat zij het geld innen voor de componisten die intern bij hen werken, om die gelden vervolgens weer onder hen distribueren. 

Een aantal componisten dat sprak met de Volkskrant  – op anonieme basis uit angst opdrachten te verliezen – stelt dat het anders zit en vertelt dat het vaak voorkomt dat uitgevers componisten dwingen hen ‘mee te laten tekenen’ als componist. ‘Ze creëren zelf niets, maar delen op die manier toch in de inkomsten.’ 

de Volkskrant: Radiobonzen betaald voor liedjes van anderen

cc-foto: HSmade

Geef een reactie

Laatste reacties (46)