56

Discriminatie kan einde school betekenen

Minister komt met plan om niet bekostigde instellingen aan te pakken. Ook het onterecht uitgeven van titels wordt voortaan beboet

Minister Bussemaker komt met een plan om discriminatie op hogescholen en universiteiten tegen te gaan. Dat meldt RTL Nieuws. De minister komt met een wetswijziging waarin staat dat ook scholen die geen geld van de overheid ontvangen, kunnen worden aangepakt. In het uiterste geval kan het zelfs zo zijn dat de school zijn deuren moet sluiten.

Aanleiding voor de voorgestelde wetswijziging zijn uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) die volgens de VVD niet door de beugel kunnen. De rector haalde een uitspraak aan van invloedrijk geestelijk leider Said Nursi (1877 – 1960) die volgens VVD-Kamerlid Pieter Duisenburg geïnterpreteerd kan worden als oproep om geweld te gebruiken tegen ‘zij die van het rechte pad zijn afgeweken’. Ook heeft Duisenburg zich gestoord aan uitspraken die negatief zouden zijn tegenover tegenstanders van de Turkse premier Erdogan.  

Omdat het bestuur van de IUR geen afstand heeft genomen van de betreffende uitspraken, wilde een meerderheid van de Kamer dat de minister de accreditatie van de Universiteit introk. De IUR is echter geen door de overheid bekostigde instelling, waardoor de minister op dit gebied geen bevoegdheden heeft. Een wetswijziging moet hier voortaan verandering in brengen.

Een ander onderdeel van de geplande wijziging, is dat voortaan de titels bachelor en master niet langer misbruikt kunnen worden. Op dit moment is het zo dat ook niet erkende onderwijsinstellingen deze titels kunnen uitgeven. In de nieuwe wet wordt opgenomen dat deze instellingen voortaan op een boete kunnen rekenen tot 810.000 euro of 10 procent van de omzet. Ook personen die zich ten onrechte bachelor of master noemen, kunnen straks rekenen op een boete van maximaal 4050 euro.

RTL Nieuws
cc-beeld: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (56)