209

‘Discriminatie zit in politiecultuur’

Amnesty International: 'Etnisch profileren leidt tot discriminatie in Nederland' ... Nationale Ombudsman: 'Discriminatie van minderheden bij politiecontroles zit in de politiecultuur'

Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan oorspronkelijke Nederlanders. Etnisch profileren is een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten. Het vertrouwen in de politie wordt erdoor geschaad en dat maakt de criminaliteitsbestrijding minder effectief, dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport. Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer is blij met het rapport van Amnesty, volgens hem zit het probleem van discriminatie van minderheden bij politiecontroles ingebakken in de politiecultuur.


Etnisch profileren versterkt stereotyperende opvattingen over het verband tussen criminaliteit, overlast en etniciteit. Eduard Nazarski van Amnesty legt uit:

Als mensen ervaren dat de politie ze alleen controleert vanwege hun huidskleur of etnische afkomst, beschadigt dit de verstandhouding tussen de politie en etnische minderheden. Uiteindelijk schaadt dat de effectiviteit van het politiewerk.

Brenninkmeijer sluit zich daarbij aan en stelt dat ‘de politie moet erkennen dat het gebeurt en dat het onjuist is’ Volgens de ombudsman bestaat het risico dat politiemensen zich bij proactief optreden ‘laten leiden door huidskleur’. Politiemensen beroepen zich vaak op hun professionele intuïtie, maar Brenninkmeijer waarschuwt dat intuïtie geen schaamlap mag worden voor discriminatie.

Nieuwsuur sprak maandagavond met slachtoffers en onderzoekers. In de studio is Henk van Essen, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie.

Geef een reactie

Laatste reacties (209)