Laatste update 18:53
38

Discriminatiemeldpunt onderzoekt haatlijst extreem-rechtse website

Het Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) doet onderzoek naar de extreem-rechtse haatsite Altrechts.com en hebben inmiddels diverse klachten binnengekregen. Eerder verscheen op site Republiek Allochtonie een artikel over de haatlijst die bijgehouden wordt op de extremistische website. Daarop staan mensen, organisaties en omroepen die neergezet worden als ‘verraders’ of ‘niet-Nederlands’, op z’n zachts gezegd. Onder andere antiracisme-activisten, Joodse Nederlanders, journalisten en omroepen. Ook Joop speelt een glansrol als ‘vijand van de Nederlandse staat en het Europese volk’.

Het CIDI heeft zich fel uitgesproken tegen de haatsite en de pagina is inmiddels offline gehaald. De directeur van de joodse organisatie staat ook op de lijst. Op website van CIDI staat het volgende:

Dit doet denken aan de lijsten die de nationaalsocialisten opstelden van Joden en half-Joden (ook deze pagina spreekt over deels-Joden) teneinde ze te kunnen afzonderen binnen en verwijderen uit de samenleving. Deze verwerpelijke en gevaarlijke activiteiten dienen een halt toe te worden geroepen. We hoeven vast niet uit te leggen wat gewelddadige antisemieten kunnen aanrichten met zo’n lijst op zak.

Volgens Republiek Allochtonië probeert de Altrechts website in de voetsporen van de Amerikaanse wit-nationalistische en anti-semitische alt-right te treden. De organisatie zou politiek geëngageerd zijn en vooral partijen zoals Forum Democratie en de PVV steunen. Beiden hebben nog geen expliciete afstand gedaan van de groep.

“De PVV en vooral Forum voor Democratie zijn populair onder de Nederlandse Alt Right aanhangers. Alt Right steunde volgens het NRC de afgelopen verkiezingscampagne vooral Forum voor Democratie (FvD). Uit het eerder genoemde artikel van Nikki Sterkenburg in Elsevier en een kort artikel in het AD wordt duidelijk dat sommige aanhangers actief zijn binnen FvD. Zowel op de site van Erkenbrand als op Altrechts.com verschenen positieve artikelen over Forum voor Democratie. Op het blog Ikje Ergens wordt een uitgebreid overzicht gegeven van uitspraken en acties van Baudet die illustreren waarom hij en zijn partij aantrekkelijk voor het Nederlandse Alt Right zijn.”

De AIVD en de politie zijn de organisatie eerder op het spoor geraakt maar er zou tot dusver geen directe dreiging zijn gesignaleerd. De MiND ziet dat anders en spreekt van mogelijk strafbare uitspraken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cc foto: crosa

Screenshot: voorpagina Altrechts

Geef een reactie

Laatste reacties (38)