Laatste update 17:46
18

Discussie in Nieuw-Zeeland over uiterlijk kerstman

In Nederland kennen we al een tijdje de Zwarte Piet-discussie, in Nieuw Zeeland is sinds kort een ander feest aan de beurt. Een landgenoot van Maori-afkomst (Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland) had het gewaagd de rol van kerstman op zich te nemen.

Robert Herewini werd uitgejouwd door boze toeschouwers bij de kerstparade in Nelson omdat hij als kerstman verscheen in Maori-kledij. Zo droeg hij een traditionele korowai en een vest met rode veren, een reflectie van de bi-culturele Nieuw-Zeelandse samenleving. Mensen langs de route vonden dat hiermee het kerstfeest werd verpest, terwijl Herewini slechts positieve intenties had, zoals hij uitlegt in onderstaande video.

Het leverde hem op het moment zelf veel boegeroep op en naderhand veel racistische reacties. Parlementslid voor de Groenen Jan Logie zei dat het vooral liet zien dat er veel “aangemoedigd racisme is in het land.” Inmiddels levert de nationale discussie die is ontstaan Herewini uitnodigingen op voor nog grotere kerstparades.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)