29

Disney, stop met het verpesten van jonge meisjes!

Scholiere start actie voor eerste dikke Disney-prinses ... Broodmagere prinsessen in Disneyfilms zijn verkeerde voorbeeld

Vrijwel iedereen kent ze, kijkt ernaar en is ermee opgegroeid: Disneyfilms. En hoewel ze allemaal een happy ending hebben op het witte doek, is het effect van de films op het echte leven minder positief. Een van de grootste kritiekpunten op de Dsneyfilms is dat de prinsessen uit de titels zo extreem mager zijn en daarmee het verkeerde voorbeeld zijn voor allejonge meisjes die die films kijken.

Ze hebben een wespentaille, hun haar is extreem vol en superlang en ze hebben belachelijk grote stralende ogen. In de laatste Disney-hit, ‘Frozen’, hebben de hoofdrolspeelsters Anna en Elsa zelfs ogen die groter zijn dan hun polsen. En critici vinden dat een verkeerd voorbeeld. Want ieder meisje wil immers een prinses zijn.

De scholiere Jewel Moore uit Amerika, zelf niet slank, maar juist stevig van postuur ergerde zich aan de films. Het stoorde haar zo erg dat ze besloot er iets aan te doen. Op internet startte ze een petitie met een simpele vraag: „Disney, zorg dat jullie volgende prinses een vol figuur heeft.”

Op haar site schrijft ze:

„Ik ben zelf een jonge plus-size vrouw en ik weet dat veel meisjes zoals ik worstelen met hun gewicht en hun lichaam. Uit studies blijkt dat het goed is voor ons zelfvertrouwen als ook wij positief in de media komen. Maar dat gebeurt bijna nooit. Ik heb nog nooit een dikke, slimme en mooie heldin gezien. Het zou al die dikkere meisjes zoveel goed doen als ze niet alleen maar gebombardeerd worden met beelden die ze het gevoel geven dat ze lelijk zijn.”

In een paar dagen tijd tekenden meer dan vijftienhonderd mensen Jewel’s petitie. Disney heeft nog niet gereageerd.

CC foto: Joe Penniston

Geef een reactie

Laatste reacties (29)