16

‘Dit gebeurt er als IS je stad inneemt’

Indrukwekkende animatiefilm over het leven van een Syriër die zijn stad langzaam vernietigd zag worden door IS

Abu Ibrahim al-Raqqawi woonde al zijn hele leven in de Syrische stad Raqqa. Hij zag met eigen ogen hoe de terreurgroep IS deze ooit ‘paradijselijke’ stad veroverde en tot hoofdstad van hun ‘kalifaat’ maakte. Animator Mashable bracht dit hartverscheurende verhaal van Raqqawi (een pseudoniem) in beeld met een indrukwekkende animatie, meldt NRC zaterdag


In de animatie is te zien hoe de 23-jarige Raqqawi weemoedig terugdenkt aan hoe het leven in de Noord-Syrische stad vroeger was, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden. ‘Stelletjes die bij de fontein zaten terwijl kinderen zich vermaakten op een springkasteel. En muziek die uit speakers de straten vulde, vermengd met het gelach van de spelende kinderen’ aldus Raqqawi. Hoewel het leven onder de familie-Assad niet per se aantrekkelijk was, het regime had overal spionnen en veel critici en dissidenten werden opgepakt, mishandeld en soms zelfs gemarteld, was het altijd nog beter dan wat het nu is, aldus Raqqawi.

IS strijders
Nadat IS strijders zijn dorp hadden aangevallen moesten Vrouwen moesten volledig gesluierd over straat. Mannen mochten geen jeans meer dragen. En iedereen die er wat van durfde te zeggen, werd gemarteld of vermoord. Raqqawi kon dit niet langer aanzien en besloot met een groep vrienden de actiegroep ‘Raqqa wordt afgeslacht’ op te richten. Met deze video’s willen ze de gruweldaden die IS beging, via internet, aan de wereld tonen.

Een van de leden werd gesnapt door IS-strijders. Voor straf werd hij publiekelijk geëxecuteerd. De andere groepsleden werden met de dood bedreigd. Er zijn inmiddels geen onafhankelijke journalisten meer in het gebied aanwezig zijn en daarom willen Raqqawi en zijn vrienden niet stoppen met dit werk. Tot op de dag van vandaag smokkelen ze unieke beelden en verslagen het IS-bolwerk uit. Raqqawi:

“Voor IS is Raqqa hun paradijs. Voor de inwoners is het de hel.

NRC.nl: Hoe is het als IS je stad inneemt? Zie het in deze animatie

Geef een reactie

Laatste reacties (16)