10

Dit is onze nieuwe Europese Commissie…

BelgiĆ« scoort weer zware post ... Kroes wordt EU-commissaris ICT & Telecom ... Aantal vrouwen omlaag

De nieuwe Europese Commissie is vrijdag gepresenteerd. Neelie Kroes wordt zoals verwacht EU-commissaris ICT & Telecom. Ook wordt ze een van de maar liefst zeven vice-voorzitters.

Door redactie Joop

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie maakte vrijdagmiddag in Brussel zijn nieuwe ploeg bekend. De Commissie is het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Alle 27 lidstaten leveren één eurocommissaris, maar het was Barroso die de portefeuilles verdeelde. Veertien commissarissen beginnen aan een tweede termijn, waaronder dus Kroes.

België is heel content met een tweede zware post, na de benoeming van premier Van Rompuy tot EU-president. De Belgische oud-minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wordt eurocommissaris van Handel. Ook Nederland aasde op die post.

Kroes wordt als eurocommisaris van Mededinging opgevolgd door de Spanjaard Joaquín Almunia. Zelf krijgt ze zoals gezegd de post ICT & Telecom. 

Een nieuwe portefeuille is de eurocommissaris voor Klimaat. Dat wordt de Deense klimaatminister Connie Hedegaard. Daarnaast blijft er een eurocommissaris voor Milieu.

De Fin Olli Rehn volgt de Spanjaard Almunia op als eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken. De afgelopen vijf jaar was hij in de Commissie verantwoordelijk voor de uitbreiding met nieuwe lidstaten en het toezicht op Roemenië en Bulgarije.

De Europese Commissie 2009-2014 telt negen vrouwen, eentje minder dan in het huidige team. Een ervan werd vorige week al benoemd: de Britse Catharine Ashon wordt hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. Barroso wilde juist meer vrouwen, maar veel regeringen boden die niet aan.  

Geef een reactie

Laatste reacties (10)