9

Dit nare sprookje is helaas echt: kinderkleding blijkt giftig

Greenpeace ontdekt giftige stoffen in meer dan tien kledingmerken... Adidas blijkt opnieuw een van de grote vervuilers te zijn

Greenpeace heeft bij een groot onderzoek van kinderkleren giftige stoffen aangetroffen. Dat maakte de milieuorganisatie vandaag bekend. De stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen de hormoonhuishouding verstoren.

In de lente van 2013 onderzocht Greenpeace 82 kledingstukken voor kinderen van twaalf bekende merken, zoals Disney, Burberry, Adidas, Nike, American Apparel, C&A en Gap. Het ging onder meer om sportkleding, kinderschoenen en andere kleding. In die kleren werden verschillende gevaarlijke stoffen aangetroffen die kanker kunnen veroorzaken of invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding. Bij alle twaalf de merken werden giftige stoffen in de kleren gevonden.


Adidas weer fout

De giftige stoffen die in de kleren werden gevonden waren onder andere de ftalaten, weekmakers die steeds vaker verboden zijn. Ook het extreem giftige cadmium werd gevonden en nonylfenol. Die stof wordt bijvoorbeeld gebruikt om kleuren te fixeren. Nonylfenol is een schadelijke en hormoonverstorende stof. Het is slecht voor de natuur in de producerende landen (die het nog steeds regelmatig in de natuur lozen), maar de stof komt ook vrij als we onze kleren hier wassen. En het is er nauwelijks uit het grondwater te filteren.

Sommige kledingstukken in het onderzoek van Greenpeace bevatten zelfs meer giftige stoffen dan het kledingmerk zelf toestaat. Dit was onder andere het geval bij een badpak van Adidas. Het is opmerkelijk omdat Adidas bij de vorige campagne van Greenpeace tegen giftige kleren had beloofd geen giftige stoffen meer te zullen gebruiken.

Een derde van de kledingstukken kwam uit China, de grootste textielproducent ter wereld. Greenpeace roept China dan ook op om deze stoffen niet meer te gebruiken in de kledingindustrie.

Een van de woordvoerders van Greenpeace:

Dit is een nachtmerrie voor ouders. Deze chemische ‘monstertjes’ hebben we in alle soorten kleding gevonden, van exclusieve luxemerken tot budgetmode; ze vervuilen onze waterwegen van Beijing tot Berlijn. Omwille van de huidige en toekomstige generaties moeten merken stoppen met het gebruik van deze monsters.

Greenpeace onthulde eerder dat grote textielfabrikanten chemische stoffen in Chinese rivieren lozen. Dezelfde stoffen werden ook in verkochte kleding aangetroffen. Zie ook onderstaande video.

Lees het hele onderzoeksrapport van Greenpeace op ‘A little story about monsters in your closet’

CC foto: Mark Kenny

Geef een reactie

Laatste reacties (9)