8

DNB durfde Scheringa niet aan te pakken

RTL Nieuws diept geheime documenten op

RTL Nieuws reconstrueert onder meer aan de hand van geheime documenten de rol die de Nederlandsche Bank heeft gespeeld bij de onder van de DSB. Volgens RTL wist DNB van de problemen maar durfde ze niet in te grijpen. Een plan om de bank met zachte hand om te vormen, Operatie Homerus genaamd, mislukte.

Al vier jaar geleden was te voorzien hoe het DSB-avontuur zou eindigen schrijft RTL:

In 2005 geeft de toezichthouder DSB een bankvergunning, terwijl in de financiële wereld wordt gewaarschuwd om dat niet te doen. Een bank waarvan Scheringa de topman en de eigenaar is, zou voor problemen kunnen zorgen, want als bestuurder van DSB moet Scheringa handelen in het belang van spaarders en rekeninghouders, maar als eigenaar kan hij geld wegsluizen, voor investeringen in kunst, voetbal en schaatsen.

Na de oproep van Lakeman aan spaarders om hun geld weg te halen wil DNB dan uiteindelijk toch ingrijpen en Scheringa van de troon stoten. Andere banken zouden DSB dan kunnen redden. Maar het plan gaat niet door:

Uiteindelijk durft De Nederlandsche Bank het niet aan. Volgens de advocaten zijn er namelijk ook risico’s. De kans bestaat dat Scheringa naar de rechter stapt en zo’n zaak wint, waarmee De Nederlandsche Bank enorme reputatieschade zou lijden, zo waarschuwen de advocaten.

Lees en bekijk de reconstructie van RTL Nieuws hier

cc-foto: harry_nl

Geef een reactie

Laatste reacties (8)