45

Docenten trekken weg uit grote steden

Het tekort aan docenten op de basisscholen in de vier grote steden wordt elk jaar nijpender. Vorig jaar vertrokken er 818 meesters en juffen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, terwijl er slechts 448 nieuwe docenten voor in de plaats kwamen. Dat blijkt uit onderzoek van CenterData in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO. Ook in Almere zijn de problemen groot. Daar vertrokken 4 procent meer leraren dan er terugkwamen, schrijft het AD.

,,Het is jammer dat juist veel leraren vertrekken waar de druk het grootste is”, stelt Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het Arbeidsmarktplatform PO. ,,Maar het is ook logisch. Door het tekort dat er al is, groeit de druk op de leraren die wél op die scholen werken. Als zij dan de kans krijgen om over te stappen, doen ze dat.”

In Amsterdam sluit aan het eind van dit jaar de eerste basisschool vanwege het lerarentekort. De 16e Montessorischool in Amsterdam Zuidoost stuurde de leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 al na de herfstvakantie weg. Na de kerstvakantie moeten ook de andere leerlingen zijn ondergebracht bij andere scholen.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)