Laatste update 11:23
27

Dodental na aanslag in Mogadishu loopt op naar 300

In Mogadishu zijn bij een terroristische aanslag zaterdag meer dan 300 mensen om het leven gekomen, en nog eens honderden zwaar gewonden. Een vrachtwagen volgeladen met honderden kilo’s explosieven – militair en thuis in elkaar geklust – kwam tot een gigantische ontploffing in het centrum van Mogadishu. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, al gaat de Somalische regering ervan uit dat de islamitische terreurgroep al-Shabaab erachter zit. Een aanslag zo groot als deze, met zoveel slachtoffers, is zeer zeldzaam. Het is in ieder geval de dodelijke aanval in Somalië en mogelijk zelfs in Afrika.

De vrachtwagen kwam op een van de drukste straten van Mogadishu tot ontploffing. Men vermoedt dat de truck nog voor het bereiken van zijn doel tot ontploffing is gekomen. Vermoedelijk was de chauffeur onderweg naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mogelijk is de bestuurder bij een controlepost in paniek geraakt en doorgereden, waarna hij een tankwagen heeft geraakt, met de gigantische explosie als gevolg.

De Nederlands-Somalische schrijfter Yasmine Allas is in Mogadishu vanwege een conferentie. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze over de situatie. Op het moment van de aanslag was zij in het centrum van de stad.  Allas:
 

Ik heb afgerukte hoofden en ledematen gezien. Sommige lijken waren verkoold en onherkenbaar. Ik hoorde iemand vragen: ‘Is dit het hoofd van mijn vader?’ Dan breek je […]Er waren gloednieuwe winkels gebouwd, er stonden hotels en er waren bomen geplant. Het is een van de drukste straten van Mogadishu. Er komen veel mensen, zeker op het tijdstip waarop de aanslag werd gepleegd. Uren na de explosie stegen er nog kruitdampen op.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)