Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Doe glitters in de ban'

  •  
24-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
15209275713_0f54d82c86_z
Glitters zijn misschien sfeerverhogend voor de mens, voor de natuur zijn ze niet zo’n feest. Om die reden heeft de Britse milieu-activist Peter Roberts een open brief geschreven aan de Britse minister van Milieu waarin hij oproept tot een algeheel verkoopverbod. Door de hoge concentratie plastic in glitters is het nu al zo dat een derde van alle vissen in de Noordzee microdeeltjes kunststof met zich meedraagt.
Het spul waait gemakkelijk weg, om uiteindelijk terecht te komen in het riool van de wereld: de grote wereldzeeën. Omdat glitters zo tot een enorme milieuramp uitgroeien, hebben in augustus vorig jaar al 61 Britse festivals glimmende deeltjes in de ban gedaan. Bezoekers die in glitterkleding bij de ingang komen, worden teruggestuurd. Britse milieuactivisten willen nu dat ook winkels mee gaan met een verbod en roepen mensen op de open brief mede te ondertekenen.
De Britse organisatie van onafhankelijke festivals, AIF, ziet het verbannen van glitters als onderdeel van een bredere strijd tegen plastic op festivalterreinen. Ook plastic flesjes water, rietjes of glazen vallen onder die waaier.
Cc-foto: Nadina Kelly
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.