71

Dolend CDA wil nu naar ‘radicale midden’

Rapport uitgelekt... Strategisch Beraad zet zich af tegen PVV... CDA moet sociaal gezicht laten zien door invoeren vlaktaks en beperken hypotheekrenteaftrek

Na geruime tijd speculeren lijkt nu duidelijk te worden wat het Strategisch Beraad van het CDA voor ogen heeft met de partij. Delen van de nieuwe toekomstvisie zijn uitgelekt. Uit deze documenten blijkt dat het CDA onder meer een sociale vlaktaks wil: Voor iedereen hetzelfde belastingtarief van bijvoorbeeld 35 procent. Voor topinkomens zou daar dan een solidariteitsheffing bij komen. Dat meldt onder meer de Volkskrant. De 25 opstellers van het rapport willen dat de partij kiest voor het ‘radicale midden’.

In de nieuwe visie staat ook dat de hypotheekrente moet worden beperkt. In zijn geheel meent het beraad dat het belastingstelsel en de sociale zekerheid moet worden hervormd, omdat deze te ingewikkeld zou zijn. De Volkskrant schrijft hierover:

Het huidige stelsel van inkomstenbelasting is nodeloos ingewikkeld, stimuleert overmatig lenen en ontmoedigt arbeid, vinden De Geus en consorten. ‘Het CDA ziet grote voordelen in de invoering van een sociale vlaktaks’, aldus de opstellers. Het belastingsysteem wordt daardoor eenvoudiger, stimuleert economische groei en neemt de prikkel weg om een huis of bedrijf met zoveel mogelijk geleend geld te financieren.

Voor topinkomens moet er wel een tweede belastingtarief komen: een solidariteitsheffing.

Terwijl het CDA zich beraadt over een nieuwe koers, moet de partij tegelijkertijd met haar partners, de VVD en de PVV, aan tafel om het eens te worden over de tien miljard euro extra bezuinigingen. Ingewijden noemen dit overleg een ‘tussenformatie’. De nieuwe koers van het CDA, die zaterdag  in zijn geheel bekend zal worden gemaakt, zou wel eens voor moeilijkheden kunnen zorgen. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Ook is het rapport een reactie op de samenwerking met de PVV. De 25 opstellers menen dat de partij zich door de samenwerking positioneert in ‘het radicale midden’. De Volkskrant weet te melden dat het beraad stelling neemt tegen ‘ophitsing en nietigheid’ en dat het zich op veel punten afzet tegen gedoogpartner, de PVV.

Geef een reactie

Laatste reacties (71)