101

Donald Trump: de VS moeten álle moslims toegang weigeren

Populistische retoriek republikeinse presidentskandidaat komt net na verzoenende toespraak president Obama

De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump die bekend staat om zijn polariserende en populistische uitspraken heeft het maandag nog bonter weten te maken. Hij roept in een xenofobische actie de Verenigde Staten op om alle moslims toegang tot het land te weigeren tot er bij nationale leiders ‘meer bekend is over wat er aan de hand is’.

In de New York Times wordt het persbericht van Trump geciteerd. Die zou naar buiten gebracht zijn naar aanleiding van de aanslagen in Parijs en San Berdino. 

(…) Het is duidelijk dat er een onbegrijpelijke haat heerst. Waar die haat vandaan komt, moeten we nog vaststellen. Totdat we weten waar het probleem vandaan komt en wat voor gevaarlijke dreiging het is, kan ons land niet het slachtoffer worden van aanslagen door mensen die alleen in jihad geloven, geen rede kennen en geen respect voor het menselijk leven hebben.

Deze xenofobische opmerkingen van de populistische presidentskandidaat komen net na de verzoenende speech van Amerikaanse president Barack Obama waarin hij belooft terreur aan te pakken en de bevolking vraagt om zich niet tegen elkaar te keren maar de moslimgemeenschap te omarmen in de strijd tegen terrorisme. 

Tijdens de speech tweette Trump oppervlakkige en beledigende opmerkingen zoals ‘het wordt tijd voor een nieuwe president’. Hij ging niet inhoudelijk in op Obama’s toespraak, zoals het verzoek aan het congres om er minstens voor te zorgen dat terreurverdachten niet op een legale manier aan wapens kunnen komen. 

In een reactie op CNN noemt het Witte Huis de oproep van Donald Trump ‘onamerikaans’. Dat meldt the Daily Beast. Veiligheidsadviseur Ben Rhodes zegt:

(…) We hebben zoiets als vrijheid van religie. Islamitische Amerikanen hebben veel bijgedragen aan ons land. Als we religieuze toetsing gaan doen om te besluiten wie wel of geen toegang krijgt, zijn we eigenlijk de framing van IS aan het omarmen door de islam tegenover het Westen te stellen.

Update 18.00
Het voorstel van Donald Trump heeft de tongen in de V.S. nogal losgemaakt. Ook Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling doet een duit in het zakje en laat op Twitter weten dat slechterik Voldemort in vergelijking met de Republikeinse presidentskandidaat verbleekt. “Voldemort was nowehere as bad”, schrijft Rowling.

Het voorstel om alle moslims de toegang tot de VS te weigeren, is niet het eerste bizarre voorstel, en zeker ook niet het laatste bizarre voorstel dat hij uit zijn koker heeft getoverd. Zo zou hij ook wel even overleggen met Bill Gates om te zien of hij het internet ‘uit’ kan zetten.

cc foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (101)