21

‘Donald Trump is moreel ongeschikt om president te zijn’

Donald Trump is ‘moreel ongeschikt’ om president van de Verenigde Staten te zijn. Dat heeft oud-FBI-directeur James Comey gezegd in een interview met het Amerikaanse ABC News. Ook heeft Comey gezegd dat er ‘zeker enig bewijs is van belemmering van de rechtsgang’ bij het onderzoek naar Trumps oud-veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Van het in totaal vijf uur durende interview werd zondagavond een uur uitgezonden. Comey is bezig aan een publiciteitstour voor zijn boek ‘A higher loyalty’ dat deze week in de verkoop gaat. Het was het eerste interview met Comey sinds hij in mei vorig jaar ontslagen werd door Donald Trump middenin een FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Officieel omdat hij het onderzoek naar het e-mailschandaal van Hillary Clinton niet goed had uitgevoerd, maar volgens Comey omdat hij weigerde het onderzoek naar Flynn te staken. Sindsdien heeft dat onderzoek zich uitgebreid naar mogelijke samenwerking tussen het campagneteam van Trump en de regering van Vladimir Poetin.

Nadat passages uit het boek van Comey de afgelopen week in de media verschenen, heeft Trump op kenmerkende wijze via Twitter naar de oud-FBI-directeur uitgehaald. Zo noemde hij hem in een reeks boze tweets een ‘slijmbal’, een ‘leugenaar’ en ‘de slechtste FBI-directeur ooit’.

Tijdens het interview schetste Comey een vernietigend beeld van de Amerikaanse president:

Onze president moet respect belichamen. Hij moet staan voor de waarden die de kern vormen van dit land. De belangrijkste daarvan: de waarheid vertellen. Deze president is niet in staat dat te doen. Hij is moreel ongeschikt om president te zijn.

Comey zei tijdens het interview ook dat er een kans bestaat dat Rusland belastende informatie over Trump heeft. Al sinds het begin van Trumps presidentschap wordt er gespeculeerd over het bestaan van de zogenaamde ‘pee tape’, videobeelden waarop te zien is dat twee Russische prostituees op elkaar urineren terwijl Trump toekijkt. Dit alles in een hotelkamer waar Barack Obama tijdens diens verblijf in Moskou logeerde. Trump zou dat hebben gezien als de ultieme vernedering voor zijn voorganger. Comey zegt in het interview geen bewijs te hebben voor het bestaan van de videobeelden, maar zegt ook niet uit te kunnen sluiten dat de pee tape echt is.

Hoewel Trump dus volledig ongeschikt zou zijn om het land te leiden, zei Comey er geen voorstander van te zijn dat er een impeachmentprocedure wordt opgestart. Daarmee zou volgens Comey het Amerikaanse volk buitenspel gezet worden. ‘De mensen in dit land moeten opstaan voor hun waarden en daarvoor naar de stembus gaan’.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)