154

Donderslag bij heldere hemel: Paus Benedictus treedt terug

NOS-verslaggever Andrea Vreede: 'Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt' ... Paus zou niet meer de 'kracht' hebben om zijn ambt uit te oefenen

Paus Benedictus treedt terug. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA bekend gemaakt. De website wordt inmiddels overspoeld met bezoeken en is daarom offline. In het persbericht staat dat de paus in het belang van de kerk terugtreedt. Hij zou de kracht niet meer hebben om zijn ambt uit te oefenen.


Update 12.21 uur

In het persbericht van het Vaticaan staat: 

Ik ben tot dit zekere besluit gekomen vanwege mijn oplopende leeftijd. Ik heb niet meer de kracht om mijn ambt uit te oefenen. Ik ben me er van bewust dat het Petrusambt vanwege zijn essentiële spirituele aard door anderen gedragen moet worden.

Voor zijn broer Georg komt het aftreden van de paus niet als een verrassing. Zijn arts adviseerde Paus Benedictus korte tijd geleden al geen transatlantische reizen meer te maken. Ook zou hij steeds meer moeite hebben met lopen, zei zijn broer Georg Ratzinger (89) tegen het Duitse persbureau DPA.

Officieel is bekend gemaakt dat Paus Benedictus op 28 februari terugtreedt. De redenen van zijn aftreden waren eerder nog niet bekend. Er werd gespeculeerd dat hij ziek zou zijn of dat de commoties rondom het misbruik in de katholieke kerk en de fraudeschandalen in het Vaticaan hem parten spelen. 

NOS-verslaggever Andrea Vreede meent dat ‘we dit nog nooit eerder hebben meegemaakt’. “We hebben nog nooit eerder meegemaakt dat een paus bij leven terugtreedt. We moeten ons nu gaan voorbereiden op een evenement dat nog nooit eerder is gebeurd.”

Als we terug gaan in de geschiedenis vertrokken pausen alleen op het moment van overlijden. De laatste paus die bij leven vertrok was in 1415. RTL Nieuws ontwierp vandaag een mooie tool waarbij je kunt opzoeken hoelang elke paus heeft gediend.

Niemand binnen het Vaticaan, zelfs niet zijn dierbaarste dienaren, wisten tot vandaag van het aftreden van Paus Benedictus.

In 2010 meldde de Duitse kardinaal Ratzinger al dat hij niet zou uitsluiten om ooit zelfstandig af te treden.

”Als de paus duidelijk merkt dat hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is de plichten van zijn ambt te vervullen, dan heeft hij het recht en onder bepaalde omstandigheden ook de plicht om af te treden”, aldus de paus destijds.

Theoloog Max Seckler, oud-collega en vriend van Joseph Ratzinger, noemt het terugtreden van de paus ‘een teken van grootheid’, meldt Der Spiegel.

Hij versterkt daarmee de opvatting dat een paus moet stoppen als zijn gezondheid dat gebiedt. Hij heeft geleden onder meerdere zaken die dit ambt met zich meebrengt.”

Op dit moment is er nog niets bekend over wanneer een nieuwe paus wordt gekozen. In de meeste gevallen is er nog een periode van rouwverwerking omdat de paus is overleden. Het zou kunnen dat de paus in dit geval sneller wordt gekozen. Kardinaal Wim Eijk is de enige Nederlander die stemrecht heeft bij het kiezen van een nieuwe opvolger van Paus Benedictus. Vaticaankenner Gerard Klaassen denkt dat deze keer wordt gekozen voor een paus die niet uit Europa komt. Het Vaticaan doet de afgelopen jaren al verwoede pogingen het katholicisme internationaal op de kaart te zetten. Vanwege dat idee denkt Klaassen dat gezocht wordt naar een paus uit bijvoorbeeld Latijns-Amerika.

Volg het Live-verslag van de BCC hier. Ook NRC houdt een live-feed bij. 

De Volkskrant maakte een overzicht van de grappigste tweet over de abdicatie.

RTL Nieuws: LIVE: Paus Benedictus treedt terug

Geef een reactie

Laatste reacties (154)