52

Donkere agenten in New York bang voor blanke collega’s

Donkere agenten doen boekje open over hoe ze buiten dienst slachtoffer zijn van de racistische houding van hun eigen, blanke collega’s ... 

Uit interviews van Reuters met 25 donkere agenten is gebleken dat ze zonder uitzondering allemaal slachtoffer zijn geworden van racial profiling van hun blanke collega’s. Tijdens het werk maar ook buiten dienst.

Onder racial profiling werd voor de Reuters interviews verstaan ‘het gebruiken van ras of herkomst als reden om iemand te verdenken van het plegen van een misdrijf’.

Volgens het Reuters-artikel tonen veel van de ervaringen van de agenten overeenkomsten met wat de donkere Eric Garner begin december overkwam vlak voordat hij stierf. Agenten verdachten Garner ervan illegaal sigaretten te verkopen op straat en hielden hem zolang tegen de grond aangedrukt dat hij stikte. De agent die bij de aanhouding betrokken was, werd niet vervolgd.

Beledigd en bedreigd
Ervaringen waar de donkere agenten in te interviews mee kwamen, waren onder andere dat ze meerdere keren van de straat waren gehaald zonder reden, zonder aanleiding waren gefouilleerd, in politiebusjes waren gegooid zonder reden en fysiek waren beledigd en bedreigd. Sommige van de agenten vertelden dat ze met hun hoofd tegen auto’s waren gesmeten en dat ze wapens tegen hun gezicht aangedrukt hadden gekregen.

In het artikel staat te lezen:

Op een agent na zeiden alle donkere agenten dat hun meerdere hun klacht of negeerde of dreigde geen overuren uit te betalen, geen keuze van opdrachten meer te geven of promotie te geven als ze de klacht niet zouden terugtrekken. De agenten die geen klacht indienden zeiden dat ze dat niet deden uit angst voor vergelding en omdat ze zich erbij neer hadden gelegd dat deze vorm van racisme onderdeel is van het systeem.

De NYPD, de New Yorkse politie, wilde niet op de interviews reageren, maar de voormalige (Afro-Amerikaanse) korpschef van de politie in Los Angeles zei:

Dit is natuurlijk lekker nieuws in een tijd waarin er veel speelt rond dit onderwerp, maar ik denk dat je er niets mee kan als je niet weet wat de omstandigheden waren ten tijde van de arrestaties.

De oud-korpsschef maakt een verwijzing naar de criminaliteitscijfers in New York. Daaruit blijkt dat bij 73 procent van de schietincidenten donkere mensen betrokken zijn en dat het dus logisch is dat er vaker donkere mensen in het nieuws zijn bij aanhoudingen.

Volgens tegenstanders van die mening komt dit alleen maar omdat de politie overdreven gefocust op gekleurde mensen. Zij wijzen er juist op dat 90 procent van de donkere mensen die worden aangehouden vrijuit gaat omdat ze niets gedaan blijken te hebben.

De spanningen in Amerika lijken steeds hoger op te lopen nu ook vorige week een donkere man twee New Yorkse agenten doodschoot uit woede over de hele kwestie. De dader, Ismaaiyl Brinsley, zou het Amerikaanse politiegeweld tegen minderheden hebben willen wreken. Al weken worden er anti-racisme protesten gehouden tegen Ganrers dood en die van Michael Brown in Ferguson, eerder dit jaar.

Zaterdag tijdens de begrafenis van de twee doodgeschoten agenten, keerden honderden agenten burgemeester Bill de Blasio de rug toe uit onvrede met de situatie. De NYPD voelt zich niet genoeg gesteund door de burgemeester.

CC foto: Nikita Gravrilovs

Geef een reactie

Laatste reacties (52)