90

Donner: moslims vragen afstand te nemen van terreur is verkeerd

'Het is goed bedoeld maar toch verkeerd om moslims, collectief en individueel, te vragen afstand te nemen van het geweld van geloofsgenoten'

Piet Hein Donner, vicepresident van de Raad van State en oud-minister van Justitie, noemt de veelgehoorde oproep om moslims te vragen om afstand te nemen van IS ‘verkeerd’.

In een toespraak bij het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen zei Donner:

Het is goed bedoeld maar toch verkeerd om moslims, collectief en individueel, te vragen afstand te nemen van het geweld van geloofsgenoten in Syrië en Irak.

De eenheid in de samenleving wordt bedreigd door het gif van de haat en de achterdocht die het geweld van terreurbeweging Islamitische Staat in de wereld oproept. Maar moslims in Nederland vragen daar afstand van te nemen, impliceert dat we ze ervan verdenken dat zij óók zo zijn.”

Volgens Donner werden katholieken en protestanten tijdens de gewelddadigheden in Noord-Ierland ook niet opgeroepen zich daarvan te distantiëren:

Als we ervan uitgaan dat moslims per definitie gevaarlijk en radicaal zijn, dan wordt er langs religieuze lijn een gevaarlijke scheiding in de samenleving aangebracht. Mensen mogen niet verdacht worden alleen op basis van hun religie.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (90)