Laatste update 14:07
14

Door extreemrechts bedreigde politicus blijkt vermoord

De Duitse CDU-politicus Walter Lübcke is niet door zelfdoding om het leven gekomen. Dat heeft de politie laten weten. In de nacht van zaterdag op zondag werd de christendemocraat uit de deelstaat Hessen zwaargewond op het terras van zijn woning aangetroffen, hij had een schotwond in het hoofd. Lübcke overleed korte tijd later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Lübcke maakte namens het CDU tien jaar lang deel uit van deelstaatparlement. Vanaf 2009 was hij voorzitter van het Regierungspräsidium, een bestuursorgaan dat tussen de deelstaat en de gemeentes staat. Lübcke was geliefd bij een groot deel van de Duitse bevolking. In 2015 was hij ten tijde van de grote vluchtelingenstroom verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in het noorden van Hessen. Daar sprak hij zich stevig uit tegen tegenstanders. Tijdens een openbare bijeenkomst liet hij weten dat er een christelijke plicht op hulp aan hulpbehoevenden bestaat en dat ‘wie niet opkomt voor die waarden altijd zelf Duitsland kan verlaten’.

Die houding maakte Lübcke een doelwit van extreemrechts. Hij ontving vele doodsbedreigingen, onder meer vanuit de extreemrechtse club Pegida, en zijn huisadres circuleerde op extreemrechtse websites. Of de verantwoordelijke voor de dood van Lübcke ook in de kringen gezocht moet worden, houdt de politie in het midden. Die doet vooralsnog geen uitspraak over dader of motief.

Bron: NRC, Beeld: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (14)