11

Doorbraak in ban op handel beschermde haaien

Lijst beschermde haaiensoorten wordt uitgebreid ... Haaienpopulatie in de Middellandse Zee in 200 jaar met 97 procent afgenomen

De handel in haaienvinnen wordt aan nog strengere beperkingen onderworpen. Op de CITES-conferentie in Bangkok legden lidstaten de internationale handel in een aantal bedreigde soorten haaien en roggen aan banden. Pogingen van Japan en China om het plan te torpederen mislukte.

CITES-topman John Scanlon noemde het een ‘waterscheiding’ in de geschiedenis van de 40-jarige organisatie. Al sinds 1973 komen de 178 leden van de Convention of International Trade in Endangered Species bijeen om goede afspraken te maken om de handel in bedreigde dieren in goede banen te leiden. Drie jaar geleden liepen de onderhandelingen om de lijst met bedreigde diersoorten uit te breiden nog vast.

De grootste doorbraak is dat de handel in vijf haaiensoorten (oceanische witpunthaai, haringhaai en drie soorten hamerhaai) en twee soorten mantaroggen worden ingeperkt met wetenschappelijk onderbouwde vangstquota.

Vooral China is een land dat veel profiteert van de haaienvangsten. Jaarlijks verdwijnen 100 miljoen haaien in Chinese haaievinnensoep en ook worden de kieuwen van manta’s gebruikt voor Chinese gezondheidsdrankjes. Donderdag bleek uit een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN dat de haaienpopulaties ‘dramatisch’ achteruit zijn gegaan als gevolg van overbevissing. Het aantal haaien in de Middellandse Zee is in 200 jaar met 97 procent afgenomen.

Bij de opening van vergadering in Bangkok maakte Achim Steiner, hoofd van het milieuprogramma van de VN duidelijk dat de regels toch echt verscherpt moeten worden. De illegale handel wordt gedomineerd door grote misdaadsyndicaten, een miljardenbusiness.

Ook slaagde de CITES-landen erin om de handel in tweehonderd soorten tropische hardhout zoals ebbenhout en palissander aan banden te leggen. Een verbod op de handel in ijsbeerproducten bleef echter uit.

Volkskrant: Haaien ernstig met uitsterven bedreigd

cc-foto: Brian Scott Photography

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)