Laatste update 12:57
66

Doorbraak: Jezus vanavond in The Passion gespeeld door zwarte man

Hollywood heeft er normaal gesproken een handje van om bekende historische figuren af te beelden door mensen met een witte huidskleur, zelfs wanneer ze dat eigenlijk niet hadden. Van Elizabeth Taylor als Cleopatra, Christian Bale als Mozes, de voorbeelden zijn eindeloos. Het fenomeen staat bekend als ‘whitewashing’.

Ook in de Europese kunstgeschiedenis worden religieuze figuren standaard wit afgebeeld, een schijnbaar neutrale standaard waar we niet eens meer over nadenken. Jezus is een witte, ietwat hippie-achtige man. Dat terwijl de kans dat de historische Jezus blauwe ogen en blond haar had vrijwel nihil is.

Maar nu wordt in het jaarlijkse Paasspektakel van de EO, waarin het lijdensverhaal van Christus wordt verteld, de rol van Jezus vertolkt door Dwight Dissels. Dissels gooide hoge ogen met zijn auditie bij The Voice of Holland en is zelf gelovig.

 

In een artikel in de Volkskrant doet journaliste en kunsthistoricus Wieteke van Zeil uit de doeken waarom het belangrijk is hier bij stil te staan. Over het algemeen heerst er nog veel weerstand tegen het idee van een zwarte Messias. In de recente geschiedenis zijn afbeeldingen van Christus als een zwarte man vaak controversieel geweest. Ook voor acteurs met een andere huidskleur dan een witte is het vaak moeilijk om rollen te vinden die hen niet alleen hun afkomst stereotyperen.

In 2015 werd in de Passiespelen van Tegelen de rol van Christus vertolkt door de Marokkaanse Abbie Chalgoum. Toen was er nog protest onder de Limburgers die van mening waren dat de rol ingevuld moest worden door ‘een katholiek’ – opvallend omdat dit protest niet klonk bij Danny de Munk of Jim de Groot die beiden ook niet behoorden tot het katholieke geloof.

Dwight Dissels zelf vindt het een eer om Jezus te spelen ‘omdat hij Hem goed kent’. Hij wil in zijn rol een afspiegeling van Jezus zijn, in zowel christelijke als niet-christelijke kringen. In de berichtgeving omtrent The Passion komen de kleur en de afkomst van Dissels nergens ter sprake. Volgens van Zeil is dit gezien de geschiedenis van de rol die hij speelt een belangrijke ontwikkeling: ‘Dwight Dissels is de eerste zwarte Jezus bij wie kleur van weinig tot geen belang is en dat is enorm betekenisvol.’

De Volkskrant: Vanavond ziet u de eerste zwarte Jezus bij wie zijn kleur er weinig toe doet

 

Geef een reactie

Laatste reacties (66)