Laatste update 21:27
194

Drenthe en Overijssel zwichten voor boeren, agressieve acties Groningen

Update:
Rond half vijf hebben boeren in Groningen het provinciehuis bestormd. Met een trekker werden de deuren opengebroken. Boeren gingen binnen op de vuist met de politie. Buiten het provinciehuis hebben demonstranten een galg opgehangen. De politie heeft een boer aangehouden die ervan wordt verdacht met een tractor te zijn ingereden op een politiepaard.

Rond 18 uur heeft de belangenbehartiger van de boeren LTO de demonstranten in Groningen opgeroepen om naar huis te gaan. Een deel van de boeren geeft gehoor aan dat verzoek. Een ander deel wil ’s nachts blijven.

Tijdens een persconferentie heeft de gedeputeerde Henk Staghouwer (ChristenUnie) gezegd dat de stikstofmaatregelen niet worden ingetrokken. De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas (CDA), stelt: “Het is een groot misverstand dat je door het dreigen met geweld je zin kan krijgen. Demonstreren werd in de loop van de dag steeds meer intimideren door een klein groepje.”

Eerder:
Nadat voor het weekend de provincie Friesland al door de knieën was gegaan en het stikstofbeleid introk, is het maandag de beurt aan Drenthe en Overijssel. Onder druk van demonstrerende boeren maakte de Drentse Landbouwgedeputeerde Henk Jumelet (CDA) bekend dat de provinciale regels worden ingetrokken. Ook in Overijssel wordt het stikstofbeleid opgeschort, liet gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) weten.

Boeren in Groningen die in hun provincie hetzelfde proberen te bewerkstelligen, belagen ondertussen agenten die het provinciehuis beveiligen, zo blijkt uit het liveblog van het Dagblad van het Noorden. Zo spoot een boer met een strohakselaar grote hoeveelheden stro over de politie.

Volgens de verslaggevers ter plaatse hebben de agenten wapenstokken gebruikt om demonstranten weg te houden bij de deur van het provinciehuis. Ook is de mobiele eenheid opgeroepen. Op de boeren lijkt dat weinig indruk te maken: zij dreigen met meer geweld. Zo verklaart de boerenactivist Arjen Schuiling:

“We gaan naar binnen. Desnoods met een shovel. Vanaf half twee rijdt deze trekker elke vijf minuten een meter naar voren tot we door de pui gaan.”

Afbeelding: screenshot video Liselotte Schüren

Geef een reactie

Laatste reacties (194)