3

Drie maanden cel voor frauduleuze wetenschapper

Steven Eaton vervalste resultaten van medicijnonderzoeken ... Vraag rijst: wordt Diederik Stapel eigenlijk ooit nog gestraft?

De Britse wetenschapper Steven Eaton moet drie maanden de cel in. Reden: hij vervalste de resultaten van een onderzoek naar een potentieel nieuw medicijn tegen kanker. Gelukkig kwam men er op tijd achter en zijn er geen slachtoffers gevallen.

Eaton werkte in 2009 in een laboratorium in Edinburgh aan het onderzoek. Toen zijn superieuren zijn werk onderzochten stuitten ze op de fraude. Na onderzoek kwam men er achter dat hij sinds 2003 selectief onderzoeksdata heeft gerapporteerd. Klinkt als: een Diederik Stapeltje.

De Schotse kantonrechter Michael O’Grady tegenover Eaton:

Ik heb het gevoel dat mijn veroordelingsbevoegdheden op dit gebied volstrekt ontoereikend zijn. Je had kankerpatiënten onmiskenbare schade kunnen aanbrengen […] Waarom iemand die zo hoog opgeleid is als jij en zo veel ervaring heeft als jij zich schuldig maakt aan een dergelijke misdraging, is onverklaarbaar.

Rest nu nog de vraag: wat zou er met “onze” Diederik Stapel moeten gebeuren? Hij zou genoeg gestraft zijn door zijn ontslag en door aan de schandpaal genageld te zijn. Met zijn autobiografie ‘Ontsporing’ probeerde hij weer “onder de mensen te komen”. Wat een mea culpa moest worden, werd door critici echter met de grond gelijk gemaakt. Zo schreef Steven de Jong in NRC:

Wat aangekondigd werd als een bundeling schuldbewuste dagboekaantekeningen, blijkt een geraffineerd in elkaar gedraaide autobiografie. Tot in detail vertelt het Zondagskind, zoals hij zichzelf noemt, over zijn onbezorgde jeugd, het jaar aan een Amerikaanse universiteit, zijn passie voor toneel en hoe goed hij als adolescent de wereld al wist te doorgronden. Dit alles omlijst met beschouwingen over de cultuur van de jaren tachtig. Een goed uitgevoerde, maar uiterst misplaatste exercitie.

BBC: Scientist Steven Eaton jailed for falsifying drug test results

NRC: Haal Stapel terug in de schijnwerpers. Zijn demonen zijn onze demonen

cc-foto: snre

Geef een reactie

Laatste reacties (3)