Laatste update 13:09
54

Driekwart van mensen met een psychose krijgt onvoldoende zorg

Maar liefst driekwart van mensen met een psychose krijgt onvoldoende zorg, dat meldt RTV Utrecht op basis van onderzoek van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt). Als mensen al behandeld worden, is dat in veel gevallen door onvoldoende gekwalificeerd personeel.

In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 mensen in behandeling voor een psychose. De richtlijnen schrijven voor dat iemand die een psychose krijgt standaard de ‘Cognitieve Gedragstherapie voor psychose (CGTp)’ aangeboden krijgt, maar dat blijkt in nog geen kwart van de gevallen te gebeuren. Nog niet de helft van de behandelende teams omvat een psycholoog die een cursus CGTp heeft gevolgd en in slechts een kwart van de teams werkt een erkend cognitief gedragstherapeut.

De VGCt verklaart bij monde van klinisch psycholoog Tonnie Staring aan RTV Utrecht:

Als dit een standaardbehandeling van kanker betrof, dan was Nederland woedend. Diezelfde verontwaardiging is ook hier passend. De huidige kwaliteit van zorg staat in de weg van de juiste behandeling voor deze patiënten en uiteindelijk van de snelheid van het geneesproces.

Cc-foto: Carmen Jost

Geef een reactie

Laatste reacties (54)