45

Drones, de nieuwste rage uit Amerika

Nieuwe oorlogvoeren: Doden vanuit de bureaustoel lijkt nauwelijks stress op te leveren

Terwijl Nederland nog moeilijk doet over de aanschaf van de JSF zijn ze in Amerika en Duitsland alweer een stap verder. Drones, onbemande vliegtuigjes, zijn de nieuwste rage en nog comfortabel oorlogvoeren ook. De ‘piloot’ vuurt raketten af vanuit zijn donkere kamer en is 10 minuten laten gewoon weer bij vrouw en kinderen in zijn Amerikaanse villa.

In de New York Times verscheen vorige week een artikel over de opruk van de Drones. In de VS worden er inmiddels al meer mensen voor opgeleid dan voor ‘normale’ gevechts-toestellen. Het Pentagon denkt in 2015 tweeduizend drones nodig te hebben voor luchtpatrouilles en ook Duitsland heeft grote interesse in de aanschaf. 

Ex-piloten zien nauwelijks verschil tussen het werk in de cockpit in de lucht of achter het bureau. Zo vertelt kolonel Scott Brenton in het artikel. 

“Ik heb het gevoel dat ik hetzelfde doe als ik altijd heb gedaan […] Ik ben alleen niet op het slagveld.” 

De bureaustoel of de cockpit in de lucht maakt natuurlijk wel een verschil, vooral emotioneel. De drone-bestuurders observeren weken, soms maanden lang, de leefgewoonten van gezinnen waarvan een lid wordt verdacht.

“Ik zie moeder met kinderen, ik zie vaders met kinderen, ik zie vaders met moeders, ik zie kinderen voetballen”, aldus Brenton. 

Vuren mag volgens protocol alleen maar als de verdachte militanten alleen zijn, maar dat gaat ook wel eens mis.

De ‘piloten’ zijn nauw betrokken bij de gezinnen waardoor een zekere mate van vertrouwelijkheid ontstaat. Dat maakt het dat opdrachten grote psychologische druk met zijn meebrengen. 

De ver-van-je-bed-show maakt het dat het doden van mensen voor nauwelijks stress zorgt, zo lijkt het. Kolonel Hernando Ortaga deed onderzoek naar stress bij dronepiloten. Van de ruim tien ondervraagden en andere betrokken medewerkers gaf niemand aan wakker te liggen als ze de slachtoffers van hun acties hadden gezien. 

De vraag is wat Nederland doet. Uiteindelijk toch een JSF aanschaffen, wetende de nieuwste rage te missen. Of kiezen voor comfortabel oorlogvoeren? 

New York Times: A Day Job Waiting for a Kill Shot a World Away

Geef een reactie

Laatste reacties (45)