3

Drugshandel vernielt regenwoud

Smokkelaars wijken van Mexico uit naar Honduras, Guatemala en Nicaragua ... Aanleg infrastructuur trekt houthandelaren en plantages aan

Wat tot voor kort afgelegen, ongerepte regenwouden in Honduras en Guatemala waren, zijn in korte tijd verworden tot een illegale snelweg voor drugshandelaren. Niet alleen de inwoners van het gebied, maar ook de natuur heeft daar zwaar onder te lijden. De aanleg van infrastructuur trekt houthandelaren en plantages aan, dat blijkt uit het rapport ‘The Drug Problem in the Americas’ van de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS).

Het onderzoek noemt de harde aanpak van de drugshandel in Mexico als reden dat de smokkelaars zijn uitgeweken naar meer afgelegen gebieden in landen als Honduras, Guatemala en Nicaragua. Ze leggen er wegen, landingsbanen en andere infrastructuur aan, waardoor het gebied ineens aantrekkelijk is geworden voor boeren en houthandelaren. Bovendien beginnen de smokkelaars zelf ook landbouwbedrijven in het regenwoud om zo drugsgeld wit te kunnen wassen.

Alleen al in Honduras is de ontbossing tussen 2007 en 2011 verviervoudigt. een periode waarin het cocaïneverkeer eveneens significant toenam. De Guatemalaanse of Hondurese overheid is nauwelijks een speler in de afgelegen gebieden. De instroom van geld doet lokale ambtenaren een oogje dichtknijpen, terwijl de instroom van wapens op zijn beurt de bevolking en milieugroepen de mond snoert.

Het rapport stelt dat het vernietigen van illegale oogsten niet genoeg is om de problemen aan te pakken, maar moet ook aan de vraagzijde van drugshandel iets veranderen.

cc-foto: Alvaro

Geef een reactie

Laatste reacties (3)