390

Druk op Khadaffi neemt toe

Stammen keren zich tegen Khadaffi, dreigen olieproductie plat te leggen. Legereenheden in Benghazi overgelopen naar de demonstranten. [Video] Leger Bahrein maait vreedzame demonstratie neer

De demonstraties in Libië en Bahrein hebben het leven geëist van vele tientallen van de demonstranten.


Update 21 februari: De leiders van twee grote Libische stammen hebben zich tegen Khadaffi gekeerd. De leider van de Libische stam Al-Zuwayya dreigde de export van olie naar Westerse landen stil te leggen. Ook de stam Al Warfalla eist het vertrek van Khaddafi. Dat meldt BNR.

De zoon van Muammar Khadaffi, Saif al-Islam, zei gisterenavond in een televisiespeech dat het regime zal vechten ‘tot de laatste kogel’. Meer in het AD.

20 februari: NRC schrijft dat er diverse meldingen zijn dat Libische legereenheden in Benghazi zijn overgelopen naar de demonstranten en de stad hebben ‘bevrijd’ van Khadaffi-getrouwe troepen.

De Volkskrant schrijft over honderden slachtoffers in Libië’s tweede stad Benghazi. Een dokter in een van de ziekenhuizen spreekt van ‘een massale slachting. De militairen schieten met scherp op mensen en ze zijn overal. Het is hier in het ziekenhuis zelfs niet veilig’

Volg hier de ontwikkelingen in Libië

Volg hier de protesten in Iran

Hier beelden van de demonstraties in Marokko

Fotoserie over de protesten in de Arabische wereld.

zaterdag 19 februari: Abdul Jalil Khalil, fractievoorzitter van de Bahreinse oppositiepartij al-Wefaq zei zaterdag dat inmiddels bijna honderd demonstranten gewond zijn geraakt. Drie van hen zouden zijn overleden. Khalil:

Er wordt hier niet de taal van dialoog gesproken, maar de taal van kracht”, zei Khalil. (…) Om een dialoog te overwegen, moet de regering aftreden en moet het leger uit de straten worden teruggetrokken.

De schattingen van het aantal Libische doden lopen uiteen van 46 tot meer dan 80. Er zijn berichten dat het leger vanuit helikopters met scherp op de demonstranten schiet en ook zouden er sluipschutters zijn ingezet. Sarah Leah Whitson van Human Rights Watch:

De kwaadaardige aanvallen van de veiligheidsdiensten op vreedzame betogers leggen de werkelijkheid van Moeammar Kadafi’s wreedheid bloot.

De demonstraties in Libië zijn inmiddels ook naar de hoofdstad Tripoli overgewaaid.

De Amerikaanse president Obama heeft het geweld veroordeeld. Obama: 

We willen onze steun betuigen aan de familie en vrienden van degenen die gedood zijn tijdens de demonstraties.

Trouw: Politie in Libië doodt betogers zonder pardon

De Pers: Sjiitische oppositie wijst dialoog Bahrein af

Foto CC: Al Jazeera English

Geef een reactie

Laatste reacties (390)