36

DSK vrijgesproken in omstreden orgie-proces

Geen sprake van dat IMF-topman souteneur was: 'alleen zijn moraal stond terecht'

Een Franse rechtbank heeft voormalig IMF-topman en gedroomd presidentskandidaat Dominique Strauss Kahn onschuldig verklaard in een omstreden proces waarin hij werd beschuldigd van pooierschap.

Dominique Strauss-Kahn bat le bitumeMet de vrijspraak komt een einde aan een juridisch slagveld dat losbarstte in juli 2011, kort voordat de race om het Franse presidentschap begon. DSK leek indertijd de beste papieren in huis te hebben om als kandidaat van de socialisten de rechtse Sarkozy uit het Elysee te verdrijven. Totdat hij in New York werd aangeklaagd en gearresteerd op verdenking van verkrachting van een kamermeisje. Die zaak verdampte al snel omdat justitie geblunderd bleek te hebben en het kamermeisje de aanklacht na een schikking introk, maar kostte DSK zijn functie als topman van het IMF.

Hij raakte verder in opspraak vanwege seksuele uitspattingen en ongewenste intimiteiten. Vervolgens ging de Franse justitie achter hem aan wegens zijn deelname aan orgiën met call girls. Prostitutie is in Frankrijk legaal maar pooierschap is verboden. Justitie beschuldigde hem daarvan maar DSK hield vol dat hij niet wist dat er prostituees betrokken waren bij de seksfeesten.

De aanklacht in de rechtszaak, waarbij ook een politiecommissaris, advocaat en een seksclubeigenaar terecht stonden, was zo mager dat zelfs justitie ervoor pleitte DSK vrij te spreken. Volgens de officier van justitie was er geen sprake van illegaal gedrag maar stonden louter de nogal vrije seksuele opvattingen van DSK terecht. DSK werd, zo bleek, door de andere mannen uitgenodigd voor de seksfeesten omdat ze indruk wilden maken op de ‘toekomstige president van Frankrijk’. Ze verklaarden dat hij niet wist dat het om callgirls ging.

De zaak is ook opmerkelijk omdat in de media de, door rechts gevreesde, charismatische DSK vanaf dag een schuldig is verklaard. Als gevolg daarvan werd François Hollande de socialistische kandidaat. Sarkozy maakt zich klaar om deze impopulaire tegenstander nu op zijn beurt te verslaan. Een politieke comeback van DSK lijkt uitgesloten.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)