23

Duindorpers geven Vestia de schuld van problemen in de wijk

Wijkbewoners zijn boos over verdeling woningen ... Reden voor wegpesten allochtonen ligt bij Vestia

Het wegpesten van allochtonen uit het Scheveningse Duindorp door wijkbewoners is voor een deel de schuld van Vestia. Dat zeggen de bewoners van de wijk tegen Omroep West. Ze zijn ontevreden over de manier waarop de woningcorporatie de huizen verdeeld in de wijk. Mensen van ‘buitenaf’ zouden voorrang krijgen, terwijl Duindorpers zelf achter het net vissen. Als er dan zo’n allochtoon in de wijk komt wonen en zijn ruit wordt ingegooid, dan komt dat dus door Vestia. Tsja.

Duindorper Cees de Jager verklaart tegenover Omroep West waar de onrust vandaan komt:

Onze kinderen en familieleden kunnen geen huisje krijgen hier in Duindorp. Mijn dochter staat al een paar jaar ingeschreven, maar ze heeft op een gegeven moment de moed opgegeven, want ze komt gewoon niet in aanmerking.”

Duindorp alleen voor Duindorpers
Woningmarktdeskundige van de TU Delft, Peter Boelhouwer, zegt dat Vestia zelf weinig over het verdeelsysteem te zeggen heeft. Het excuus van de Duindorpers gaat dus niet op: woningzoekenden kúnnen helemaal niet worden voorgetrokken.

In het nieuwe systeem dat we inmiddels al een tijd hebben kan iedereen zelf bepalen waar hij of zij wil wonen. Daardoor heb je als woningzoekende veel keuzevrijheid. Bij het oude systeem kreeg je een woning aangeboden door de woningcorporatie, dus zij bepaalde in feite waar je kwam te wonen. Dus ze konden Duindorpers toen ook specifiek een woning aanbieden in hun eigen wijk, dat kan nu niet meer.

Alleen wie een urgentieverklaring heeft, heeft voorrang. Urgentieverklaringen worden alleen verstrekt als daar een zeer dringende reden voor is, zoals de sloop van eigen huis, of wanneer iemand op medische gronden niet meer in de eigen woning kan blijven wonen. “Urgentiegevallen zijn er altijd”, erkent De Jager. “Maar waarom moeten wij opdraaien voor psychische patiënten?”

GroenLinks-fractievoorzitter Inge Vianen is in gesprek gegaan met de Duindorpers. Ze stelt:

Natuurlijk kun je onzekerheid hebben over je woningtoewijzing, maar dat mag geen reden zijn om stenen door de ruiten te gooien van mensen met een andere huidskleur.”

Dat er in Duindorp overigens sprake is van onverholen racisme, dat met geen excuus te verklaren is, blijkt wel uit de eerdere berichtgeving: Volop racisme in Hollandse wijk

Omroep West: Duindorpers boos over verdeling woningen

Geef een reactie

Laatste reacties (23)