Laatste update 21:11
23

Duits-Congolese priester stapt op vanwege racisme lokale politici

De Duits-Congolese priester Olivier Ngimbi-Tshiende stopt met zijn werk bij de katholieke kerk in Beieren na het ontvangen van doodsbedreigingen en  racistisch beledigd te zijn door lokale politici. Tshiende maakte dit zondag tijdens zijn dienst bekend. Dit meldt the Local De. 

De priester werd eind vorig jaar racistisch bejegend door lokale politici en ontving daarna anonieme doodsbedreigingen. De politie is nu op zoek naar de zenders van de brieven die worden verdacht van het aanzetten tot rassenhaat. In een verklaring zegt Tshiende zelf dat de situatie een last voor hem was geworden en dat hij zich opgelucht voelde bij het aftreden.

De spanning ontstond toen de toenmalige voorzitter van de anti-immigratieapartij CSU, Sylvia Boher, een xenofobisch artikel schreef over de deelstaat Beieren en hoe die overspoeld werd door vluchtelingen. Tshienda reageerde op de brief en deed een beroep op politici om aan hun christelijke plicht te voldoen.

De vice-voorzitter van de CSU, Johann Haindl, reageerde vervolgens op de priester met een racistisch artikel in de Ebersberger Zeitung, waarin hij hem onder andere ‘unser Neger’ (onze neger) noemt, een historisch denigrerende term die tijdens de slavernij voor zwarte mensen gebruikt werd. De twee politici werden hard bekritiseerd voor hun commentaar, waardoor zij moesten opstappen. Boher bleef nog steeds actief in de gemeenteraad.

De priester heeft sindsdien maandenlang doodsbedreigingen ontvangen en zag zich genoodzaakt op te stappen. Hij zegt geen wrok tegenover de gemeenschap te voelen maar wel uit te kijken naar het aannemen van een nieuwe rol binnen de katholieke kerk en op de mogelijkheid om zich te concentreren op zijn dienstbaarheid aan God.

cc foto: Paval Hadzinski

Geef een reactie

Laatste reacties (23)