Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse Eurocommissaris maakt racistisch spleetogen ‘grapje’

  •  
30-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-10-30 om 21.09.15
Günther Oettinger, de Duitse Eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving, hield vorige week in Hamburg een speech waarin hij “even” was vergeten dat het digitale tijdperk ook betekent dat alles wat je zegt, altijd, in meer of mindere mate kan worden vastgelegd. Op beeld en in geluid. Ook wanneer je racistische en beledigende teksten spuit.
Oettinger (CDU) heeft niet zoveel met de huidige tijdsgeest. Dat blijkt wel uit de opmerkingen in zijn speech waarin hij stelt veel liever een papieren krant te lezen dan van een scherm. Tot zover zijn digitale conservatisme. Een delegatie Chinese ministers die eerder op bezoek was noemde hij ‘Schlitzaugen’, ofwel spleetogen. Een term die in Duitsland als nogal racistisch geldt. Oettinger maakte de delegatie belachelijk:
"Vorige week waren Chinese ministers bij ons te gast voor de jaarlijkse China-EU bijeenkomst. Negen mannen, één partij. Geen democratie. Geen vrouwenquota, geen vrouwen. Allen in pak, jassen met één rij knopen, donker blauw. Allen hadden hun haar van links naar rechts gekamd met zwart schoensmeer. "
De speech van Oettinger werd op beeld vastgelegd en deed om nog meer redenen de wenkbrauwen fronzen. Zo oppert de homofobe CDU-politicus op een gegeven moment dat na alle “nieuwe” ontwikkelingen als ouderschapsverlof en kinderopvang, ook het verplichte homohuwelijk zou kunnen worden ingevoerd.
Inmiddels heeft hij gereageerd op de ontstane commotie. Hij zegt dat zijn opmerkingen louter als grapje bedoeld waren en niet racistisch of homofoob.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.