43

Duitse minister waarschuwt voor gevaarlijke gevolgen TTIP-verdrag

De minister vindt dat er niet aan de sociale standaarden, milieuwetgeving en consumentenbeschermingsregels getornd mag worden

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabier wil koste wat het kost voorkomen dat de sociale standaarden in gevaar worden gebracht door het TTIP-vrijhandelsverdrag met de VS. Desnoods zal hij de onderhandelingen blokkeren. Dat zegt hij in Süddeutsche Zeitung.

De Europese Unie onderhandelt op het moment met de Verenigde staten over het zogenaamde Transatlantic Trade and Investment Partnershop (TTIP). De bestaande handelsbelemmeringen zullen dan voor een deel verdwijnen en import- en exporttarieven zullen verminderd of afgeschaft worden.

De sociaaldemocraat vindt dat er niet aan de sociale standaarden, milieuwetgeving en consumentenbeschermingsregels mag worden getornd. Gabriel zegt erover in de Duitse krant:

We zullen niet accepteren dat er verder wordt geliberaliseerd of geprivatiseerd.

Rechtbanken
Gabriel is vooral tegen de investeringsclausule (Investor-State Dispute Settlement), waardoor bedrijven buiten de nationale rechtbanken om, een land voor de rechter kunnen slepen. Volgens de minister is dat een voorbeeld van ‘privatisering’ van geschillenbeslechting. 

Nu.nl: Duitse minister dreigt onderhandelingen TTIP te blokkeren

Cc-foto: Blu-new.org

Geef een reactie

Laatste reacties (43)