46

Duitse politici AfD bezoeken regering Assad, tot grote woede van Merkel

Zes politici van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) hebben zich de woede van de Duitse regering op de hals gehaald door op eigen initiatief naar Syrië af te reizen voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de regering van Assad. ‘Wie zich inlaat met dit regime, diskwalificeert zichzelf,’ aldus woordvoerder Steffen Seibert namens bondskanselier Angela Merkel.

De zes AfD’ers, waaronder ook vier parlementariërs, togen maandag naar Damascus voor gesprekken met functionarissen van het regime van Assad. Daarop volgde een rondleiding die volgens de Syriërs ‘een reëel beeld’ van de situatie in het land schetste. Na de rondleiding lieten de AfD’ers weten ‘verbaasd’ te zijn over het ‘normale leven’ in Damascus. Volgens de AfD’politici is Syrië dan ook veilig genoeg om vluchtelingen terug te sturen, iets waar wat hen betreft de Duitse regering direct mee moet beginnen.

‘Het Syrische regime laat op dagelijkse basis zien hoe onmenselijk zijn optreden is,’ laat woordvoerder Seibert weten. ‘Het lijden van de burgers in Idlib, Aleppo en Oost-Ghouta is een rechtstreeks gevolg van acties bevolen of goedgekeurd door president Assad.’ De Duitse regering was op voorhand niet op de hoogte gebracht van het AfD bezoek aan Syrië.

In Damascus spraken de AfD’ers onder meer met grootmoefti Ahmed Badreddin Hassoun, een geestelijke die zich vaak aan de zijde van Assad schaart bij religieuze aangelegenheden. In het verleden heeft Hassoun het Westen meermaals gewaarschuwd voor inmenging in Syrië en gedreigd met terreuraanslagen in Europa.

De AfD wist bij de afgelopen verkiezingen voor het eerst sinds de oprichting zetels te winnen in de Duitse Bondsdag. De partij voerde actief campagne tegen immigratie en het Duitse vluchtelingenbeleid en wist daarmee een grote schare extreemrechtse kiezers voor zich te winnen. Woensdag liet minister van Justitie Heiko Maas in een gesprek met de krant Der Spiegel weten dat de AfD mogelijk in aanmerking komt voor een verscherpte controle van de Duitse inlichtingendiensten. ‘Binnen het AfD zijn er afdelingen die helemaal ingericht lijken te zijn om een nieuw politiek thuis te worden voor neonazi’s,’ aldus de minister.

Een van de eerste moties die het AfD in het Duitse parlement indiende was bedoeld om een deal te sluiten met Assad om Syrische vluchtelingen terug te sturen. Die motie werd met een grote meerderheid weggestemd. Sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië zijn ruim 340.000 burgers om het leven gekomen.

Beeld: Facebook Christian Blex

Geef een reactie

Laatste reacties (46)