Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse politici fel tegen bankvergunning ESM

  •  
05-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bundestag_300.jpg
Minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle gaat zeker niet akkoord 
In Duitsland hebben vooraanstaande politici van de regeringspartij zich fel gekeerd tegen het verstrekken van een bankvergunning aan het Europese noodfonds ESM. Ze bekritiseren het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens secretaris-generaal Alexander Dobrindt gebruikt ECB-directeur Draghi de bank om Italiaanse nationale belangen te behartigen.
Dobrindt deed die uitspraak in de zaterdageditie van de Tagesspiegel. De politicus van de CSU is niet de enige die tegen de bankvergunning is. Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle sprak zich erover uit in Focus. Hij is ook tegen het vergroten van de aankomen van staatsleningen van zwakke eurolanden door de ECB. 
“Ik denk niet dat er in de Bundestag een meerderheid is die instemt met oneindige gezamenlijke aansprakelijkheid voor Duitsland. Als parlementslid zal ik zeker niet akkoord gaan”, aldus Westerwelle, die lid is van coalitiepartij FDP.
Markus Söder, minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren reageerde verhit in Bild am Sonntag. Hij eist dat Griekenland nog voor het einde van het jaar uit de euro gaat.
“Van Athene moet een voorbeeld worden gemaakt, dat deze eurozone ook zijn tanden kan laten zien. Duitsland kan niet langer de betaalmeester voor de Grieken zijn. Verdere hulp aan het land is als water in de woestijn gieten”, aldus Söder.
De houding van de Duitse politici is niet veel veranderd in vergelijking tot een paar weken geleden, voordat Draghi opriep er alles aan te doen om de euro te redden. Donderdag ging het bestuur van de ECB akkoord met extra noodkredieten voor Griekenland. Het Zuid-Europese land kan daarbij rekenen om 4 miljard euro. Draghi wil ook dat de ECB staatsleningen van Spanje en Italië gaat opkomen om zo de hoge rentes in deze landen tegen te gaan. 
Voormalig Britse premier Blair en de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker moeten Duitse politici terughoudend zijn met hun verhitte reactie. 
“Duitsland moet de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd”, zei Blair vorige week in Bild.
cc-foto: Jedrzedr
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.