24

Duitse politie gaat racistische twittertrollen te lijf na aanrijding Mannheim

Nadat afgelopen zaterdag een automobilist in het Duitse Mannheim inreed op een groep voetgangers, stond islamofobisch twitter direct op zijn achterste benen omdat de politie de etniciteit van de dader niet bekendmaakte. Het moest dus wel een moslim zijn, zo was de redenatie. In de ogen van islamvrezende complotdenkers wordt daar in zo’n geval namelijk met geen woord over gerept. Voor de politie van Mannheim reden om eens flink tekeer te gaan over de manier waarop politieonderzoek wordt uitgevoerd.

‘Man rijdt in op groep mensen, 3 personen gewond, verdachte aangehouden door politie en neergeschoten,’ stond na het incident te lezen in een tweet van de politie. Later werd nog duidelijk dat het om een 35-jarige student ging die een huurauto bestuurde en dat van de drie gewonden er een later overleed. De bestuurder zou de auto uit zijn gevlucht, terwijl hij met een mes om zich heen zwaaide. Omdat hij het mes niet wilde neerleggen, zou de politie hebben geschoten.

Onbevestigde berichten in de media spraken van een man die kampte met psychische problemen. De politie heeft laten weten dat er geen enkel bewijs is voor een terroristisch motief achter de aanval.

Voor veel complotdenkers op sociale media was de beknoptheid van de politietweet echter een kraakhelder bewijs dat de Duitse autoriteiten de afkomst van de dader in doofpot stopten, om zo de Duitse politiek de hand boven het hood te houden. Meerder twitteraars eisten dat de afkomst van de dader werd vrijgegeven. ‘Elke Duitse deelstaat moet een strenger uitzetbeleid voeren,’ schreef iemand anders. ‘Geen migranten meer!’.

Beschuldigingen op sociale media dat de politie misdaden van vluchtelingen en migranten onder de pet houdt, nemen in Duitsland in hoog tempo toe sinds het land in 2015 bijna een miljoen vluchtelingen opnam. Het vertrouwen van burgers in het politieapparaat kreeg een flinke deuk, nadat de Duitse autoriteiten ervan werden beschuldigd de werkelijke feiten over aanrandingen in Keulen tijdens nieuwjaar 2016 te hebben verzwegen. Aanrandingen die massaal werden toegeschreven aan mannen van Noord-Afrikaanse afkomst.

Maar de persoon die afgelopen weekend de sociale mediakanalen van de politie in Mannheim beheerde, had even totaal geen trek in alle verdachtmakingen en complottheorieën. Hij of zij besloot de veelal anonieme lasteraars op twitter van repliek te dienen. Zo kreeg een twitteraar die de politie opdroeg ‘de waarheid te vertellen of anders je mond te houden’ te horen: ‘Ben je je manieren vergeten, of heb je die nooit geleerd? Alles op zijn tijd, dat wil zeggen, wanneer het onderzoek is afgerond’.

Toen de politie later die avond liet weten dat het om een 35-jarige Duitser ging, was dat nog steeds niet genoeg voor de xenofoben die vonden dat nationaliteit helemaal niets zegt over iemand afkomst. Rond deze tijd was ook het geduld van de persoon achter het politieaccount op twitter op. Iemand die schreef ‘is hij fuck Duits. Hij is een fucking moslim. Laat ze allemaal oprotten uit het westen’ kreeg simpelweg het antwoord: ‘WTF heb je het over?’

Ook parlementskandidaat voor de extreemrechtse AfD Anne Zielisch deed een xenofobische duit in het zakje. ‘”Geen aanwijzing voor terroristische aanslag” moeten we zien als een grove leugen. Dit doet denken aan Keulen,’ schreef ze op Twitter. Hashtag nepnieuws.

Daarop probeerde de politietwitteraar het nog een laatste keer aan iedereens verstand te peuteren: ‘En nog eenmaal voor alle complotdenkers: Duitser ZONDER migratieachtergrond!’

Hoewel het twitteroptreden van de politie Mannheim ook weer het nodige gezeur losmaakte bij mensen, omdat de politie daarmee zijn professionaliteit zou hebben verloren, was er ook genoeg bijval omdat de vele islamo- en xenofoben stevig werden tegengesproken.

Ook was er een twitteraar die opmerkte dat de politie het zo druk had met racisten beantwoorden op Twitter, dat er geen zaken meer opgelost konden worden. ‘Geen zorgen,’ antwoordde de politietwitteraar. ‘Wij kunnen beiden.’

Geef een reactie

Laatste reacties (24)