Laatste update 00:06
32

Duitsland betaalt vluchtelingen om terug naar huis te gaan

Duitsland probeert vluchtelingen te motiveren om terug naar het land van oorsprong te gaan door de vlucht te betalen en in sommige gevallen zelfs start-up geld te geven. Dat gebeurt door middel van de verdiensten van REAG/GARP (the Reintegration and Emigration Programme for Asylum-Seekers in Germany Government Assisted Repatriation Programme). In 2015 hebben 37.000 mensen het aanbod aangenomen. Dat meldt The Local De.

REAG/GARP is een ontwikkelingshulpprogramma en regelt de betaling in samenwerking met vluchtelingenorganisatie IOM. De aanmeldingen kunnen gedaan worden door vluchtelingen van wie de asielaanvraag geweigerd is maar ook door degenen die nog een procedure ondergaan en in aanmerking komen voor verblijf.

Het initiatief dient ervoor om asielzoekers die weinig kans hebben te motiveren terug naar huis te gaan en anderen die dat toch al overwegen over de streep te trekken. Het betalen van de vlucht zou minder geld kosten dan de dure uitzettingsprocedure. Hoeveel er betaald wordt, hangt van het land van herkomst af.

REAG/GARP dekt openbaar vervoerskosten of betaalt tot aan 250 euro voor het terugreizen met de auto. Ook krijgen gezinnen 100 of 200 euro extra voor de kinderen. Daarnaast is er opstartgeld beschikbaar voor migranten die niet uit de Balkan komen. Vluchtelingen uit Afghanistan, Irak, Ethiopië, Eritrea, Nigeria, Pakistan en Ghana kunnen tot wel 500 euro aan hulp ontvangen. Voor de tweede groep, waar onder andere Syriërs in zitten, is dat 300 euro.

Volgens de autoriteiten komen er steeds meer aanmeldingen binnen. De Afghaanse ambassade in Duitsland telt ongeveer 1000 Afghanen die vrijwillig terug zouden willen vanwege de beperkte kansen die ze zouden hebben, waaronder de mogelijkheid tot gezinshereniging. Het aantal Afghanen dat in 2014 terug ging was 92 en is in 2015 opgelopen tot 304.

De REAG/GARP organisatie wordt gesubsidieerd door de Duitse overheid en de verwachting is dat het tot 10 miljoen euro kan oplopen in 2016.

cc foto: World Bank Photo collection

Geef een reactie

Laatste reacties (32)