24

Duitsland en Frankrijk starten alliantie tegen nationalisme

Onder de naam ‘alliantie van multilateralisme’ gaan Duitsland en Frankrijk op zoek naar landen die zich willen inzetten voor internationale samenwerking. Dit is nodig door het oprukkende nationalisme en het feit dat landen zichzelf isoleren van de rest van de wereld. Dit kondigden de respectievelijke minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas en Jean-Yves Le Drain aan op een gezamenlijke persconferentie. Aankomende september, in de algemene vergadering van de Verenigde Naties, zal het initiatief officieel van start gaan.

Er zijn al gesprekken geweest met Canada en Japan over het voornemen, zei Le Drain. Australië, India, Indonesië en Mexico zijn mogelijke volgende gesprekspartners. Het voornaamste doel van de nieuwe alliantie is te laten zien “dat landen die willen samenwerken en de Verenigde Naties steunen nog altijd in de meerderheid zijn.” Daarnaast moet er een netwerk gaan ontstaan van landen die ongelijkheid, klimaatverandering en gevolgen van nieuwe technologie samen het hoofd willen bieden.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de bijdrage van zijn land aan de Verenigde Naties teruggeschroefd. Daarnaast trok de Verenigde Staten zich terug uit een aantal internationale verdragen. Toch moet de Duits-Franse samenwerking niet worden gezien als een aanval op de Amerikanen, liet Le Drain weten. Maas benadrukte dat hij blij zou zijn als de Verenigde Staten zich zou aansluiten bij het initiatief, maar “dat van leden wordt verwacht dat ze zich houden aan een op regels gebaseerde internationale orde”.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)