28

Duitsland gaat afgewezen asielzoekers weer uitzetten naar Afghanistan

Omdat de veiligheidssituatie in dat land het weer toelaat, gaat Duitsland weer uitgeprocedeerde vluchtelingen terugsturen naar Afghanistan. Dit heeft Bondskanselier Angela Merkel gezegd tijdens de Duitse variant van het vragenuurtje. Hiermee komt een einde aan een periode van twaalf jaar waarin alleen criminelen en radicale moslims terug naar Afghanistan werden gezonden.

Volgens de nieuwe zogenaamde Reisewarnung (Veiligheidsschets) over Afghanistan bestaan er grote verschillen tussen de verschillende regio’s in het land, dat ongeveer zo groot is als Frankrijk. Onenigheid tussen coalitiepartners CSU en SPD over de vraag of het dan wel verstandig is mensen terug te sturen, leidde tot de aankondiging van Merkel dat wordt doorgezet. Of dit tot grotere spanning in de kersverse coalitie zal leiden is nog niet duidelijk. De beslissing valt samen met de heropening van de Duitse ambassade, die na een aanslag grote schade had opgelopen.

In Nederland besliste de hoogste rechter in maart al dat Afghanen die geen zicht hebben op een verblijfsvergunning terug moeten naar hun geboorteland. Het zette organisaties als UNICEF, Save the Children en Amnesty Internationale ertoe aan een landelijke actie op poten te zetten. In Afghanistan is het nog altijd onrustig, met iedere maand tientallen tot honderden doden als gevolg van bomaanslagen door de Taliban of Al Qaeda.

Cc-foto: EU2017

Geef een reactie

Laatste reacties (28)