30

Duitsland kondigt nieuwe maatregelen tegen Turkije af: ‘Zo kan het niet verder’

De arrestatie van mensenrechtenactivist Peter Steudtner door de Turkse overheid, is voor Duitsland reden om stappen te ondernemen tegen Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel gezegd tijdens een persconferentie. ‘Zo kan het niet verder,’ aldus Gabriel.

Onder de maatregelen die Duitsland neemt, zijn onder meer het aanscherpen van het reisadvies. Volgens Gabriel lopen Duitsers die naar Turkije willen reizen ‘een risico’ en ‘iedereen moet zich afvragen of hij wel echt naar Turkije wil’. Daarnaast wordt Duitse bedrijven voortaan afgeraden om te investeren in Turkije. Duitsland wil ook met de andere EU-lidstaten overleggen over het bevriezen van toetredingsbijdragen. Turkije ontvangt op dit moment jaarlijks enkele honderden miljoenen euro’s per jaar uit Brussel.

Peter Steudtner werd 5 juli samen met andere activisten, waaronder ook de Turkse directeur van Amnesty International, opgepakt tijdens het volgen van een cursus in de buurt van Istanbul. Volgens de Turkse autoriteiten is dat wegens deelname aan een gewapende terroristische organisatie. Mensenrechtenorganisaties bestrijden dat. Zij noemen de arrestaties willekeurig en de activisten zouden zijn opgepakt omdat ze tegen het beleid van president Erdogan ingaan.

Woensdag riep Duitsland de Turkse ambassadeur op het matje om tekst en uitleg te geven over de arrestatie. Ook werd de directe vrijlating van Steudtner geëist. Daarop reageerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken door te zeggen dat de Duitse opmerkingen onacceptabel zijn: ‘Duitsland is te ver gegaan door zich te bemoeien met het Turkse rechtssysteem.’

De nu door Gabriel afgekondigde maatregelen zijn een nieuwe stap in de almaar slechter wordende verhoudingen tussen Duitsland en Turkije. Ook de arrestatie van de Turks-Duitse journalist Deniz Yücel is Duitsland een doorn in het oog. Yücel zit al sinds februari zonder proces vast. Ook weigert Turkije om Duitse politici in Turkije gestationeerde Duitse militairen te bezoeken. Dat was reden voor Duitsland om de militairen over te plaatsen naar Jordanië.

De nieuwe Duitse politiek ten opzichte van Turkije is afgestemd met bondskanselier Merkel en SPD-voorzitter Schulz. Angela Merkel heeft de maatregelen ‘noodzakelijk en onontbeerlijk, gezien de ontwikkelingen’ genoemd.

Bron: NOS / cc-foto: SPD

Geef een reactie

Laatste reacties (30)