Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitsland wil 'groeizones' in Europa

  •  
25-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
merkel_300.jpg
Uitperser Merkel komt met antwoord op groeikweker Hollande
Sparen, sparen, sparen. Dat is Duits voor bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Volgens bondskanselier Merkel is dat de remedie om uit de crisis te komen. Sinds deze maand staat daar de nieuwe Franse president Hollande tegenover. Hij wil wel bezuinigen maar dan moet er ook groei gestimuleerd worden. Merkel wilde daar niet van weten maar komt nu toch met een plan.
De Duitse regering heeft een zespuntenplan opgesteld om groei in Europa te stimuleren. Dat onthult vandaag Der Spiegel.
4191532532_d8e5eb2bc1
Volgens het plan moeten er in de landen die zwaar getroffen zijn door de euro-crisis, zoals Spanje en Griekenland, speciale economische zones in het leven geroepen worden. Met lossere regelgeving en belastingvoordelen moeten buitenlandse bedrijven naar die gebieden gelokt worden.
Een ander punt is dat landen als Griekenland hun onderwijs moeten veranderen en een stage-systeem invoeren dat de hoge jeugdwerkloosheid moet bestrijden. Verder moet het ontslagrecht versoepelt worden en de lastendruk voor werkgevers omlaag.
In crisislanden moet een instituut opgezet worden dat staatseigendommen verkoopt, gelijk aan Treuhand dat na de val van de muur de Oostduitse staatsfabrieken ontmantelde en verkocht.
Opmerkelijk: De Duitse sociaaldemocraten eisen nu voor het eerst dat Merkel zich inzet voor groei voordat ze verdere bezuinigingsmaatregelen zullen steunen.
cc-foto: Steen Roar Hillebrecht, Merkel als citruspers

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.