92

Duitsland wil ‘groeizones’ in Europa

Uitperser Merkel komt met antwoord op groeikweker Hollande

Sparen, sparen, sparen. Dat is Duits voor bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. Volgens bondskanselier Merkel is dat de remedie om uit de crisis te komen. Sinds deze maand staat daar de nieuwe Franse president Hollande tegenover. Hij wil wel bezuinigen maar dan moet er ook groei gestimuleerd worden. Merkel wilde daar niet van weten maar komt nu toch met een plan.

Merkel-citronpresser
De Duitse regering heeft een zespuntenplan opgesteld om groei in Europa te stimuleren. Dat onthult vandaag Der Spiegel.

Volgens het plan moeten er in de landen die zwaar getroffen zijn door de euro-crisis, zoals Spanje en Griekenland, speciale economische zones in het leven geroepen worden. Met lossere regelgeving en belastingvoordelen moeten buitenlandse bedrijven naar die gebieden gelokt worden.

Een ander punt is dat landen als Griekenland hun onderwijs moeten veranderen en een stage-systeem invoeren dat de hoge jeugdwerkloosheid moet bestrijden. Verder moet het ontslagrecht versoepelt worden en de lastendruk voor werkgevers omlaag.

In crisislanden moet een instituut opgezet worden dat staatseigendommen verkoopt, gelijk aan Treuhand dat na de val van de muur de Oostduitse staatsfabrieken ontmantelde en verkocht.

Opmerkelijk: De Duitse sociaaldemocraten eisen nu voor het eerst dat Merkel zich inzet voor groei voordat ze verdere bezuinigingsmaatregelen zullen steunen.

Der Spiegel: Berlin Proposes European Special Economic Zones

cc-foto: Steen Roar Hillebrecht, Merkel als citruspers

Geef een reactie

Laatste reacties (92)