34

Duitsland wil Nederland betrekken bij Frans-Duitse samenwerking

Nederland is welkom bij de Frans-Duitse samenwerking in Europa. Dat zegt de Duitse minister Peter Altmaier (Economische Zaken en Energie) in de podcast Betrouwbare Bronnen. Vandaag tekenen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel het Verdrag van Aken, waarin zij afspreken binnen de Europese Unie nog intensiever te gaan samenwerken.

“Nederland is altijd welkom wanneer het gaat om Europese samenwerking”, zegt Altmaier, die geldt als vertrouweling van Merkel. “De exclusiviteit van de Frans-Duitse samenwerking was altijd heel belangrijk, ook vanuit Frans perspectief. Dus ik kan daar als Duitser niet eenzijdig over beslissen, maar ik ben er hartstikke van overtuigd dat Emmanuel Macron de meest Europese Franse president is die we de laatste jaren hebben gehad. Dus wanneer Nederland een idee heeft: aan mij zal het niet liggen.”

Het Verdrag van Aken voorziet in de oprichting van een Frans-Duitse Veiligheidsraad, waarin de landen hun optreden in de VN-Veiligheidsraad, de G-7 en de G-20 gaan coördineren. Ook gaan ze nog meer onderling overleggen op het terrein van buitenlandse zaken, defensie en migratie. Peter Altmaier: “Ik vind het belangrijk dat Nederland geen introvert, maar een extravert buitenlands beleid voert. Ik heb persoonlijk een uitstekende verstandhouding met de ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes, Kajsa Ollongren en veel andere collega’s in de Nederlandse regering. En wanneer iemand over dergelijke vraagstukken wil praten, dan sta ik daar altijd voor klaar.”

Over Brexit zegt Altmaier in Betrouwbare Bronnen: “We moeten de Britten niet de les voorschrijven, maar behulpzaam zijn. Ze moeten het onder elkaar oplossen. Als daarvoor meer tijd vereist is, pleit ik ervoor dat de lidstaten van de EU met een uitbreiding van die periode akkoord gaan.”

Zonder verlenging wacht de Britten op 29 maart een ‘harde Brexit’ waar ook de 27 overblijvende EU-landen niet blij mee zijn. Volgens Altmaier ligt het voor de hand dat de nieuwe CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer Merkel opvolgt als bondskanselier: “De CDU-voorzitter draagt de kandidaat-bondskanselier voor. Dat is in onze geschiedenis – op één keer na – altijd de partijvoorzitter zelf geweest.”

cc-foto: La Moncloa – Gobierno de España

Geef een reactie

Laatste reacties (34)