17

Duizenden betogers in Ierland de straat op voor recht op abortus

Horrorverhaal van vrouw die, ongewenst zwanger na een verkrachting, abortus werd geweigerd en werd gedwongen tot keizersnede leidt tot grote demonstratie

Duizenden betogers zijn woensdag de straat in Dublin opgegaan om te demonstreren tegen de autoriteiten die een jonge vrouw onlangs tot een keizersnede dwongen. De jonge vrouw was na een verkrachting zwanger geworden. Desondanks mocht ze geen abortus plegen. Uit protest ging ze in hongerstaking en dreigde ze met zelfmoord. Alsof ze nog niet genoeg had meegemaakt, besloten de autoriteiten dat ze de zwangerschap toch móest uitzitten, om na 25 weken onder dwang door middel van een keizersnede te bevallen.

De vrouw had, toen ze acht weken zwanger was, om een abortus gevraagd. Als ze gedwongen zou worden om het kind te houden, zou ze zelfmoord plegen, zo dreigde ze. Twee medische experts, waaronder een psychiater, bevestigde dat de kans op zelfmoord aanwezig was. Een derde deskundige hield echter vol dat de foetus met acht weken al levensvatbaar was. Het gevolg: artsen weigerden de abortus uit te voeren, ook al was daar volgens nieuwe wetgeving voldoende ruimte voor.

De Ierse Gezondheidsdienst stapte uiteindelijk naar de rechter, toen de vrouw in hongerstaking ging. De rechter oordeelde dat de vrouw onder dwang gevoed zou moeten worden en dat de baby op 25 weken onder dwang per keizersnede geboren zou moeten worden. Een volledige zwangerschap is zo’n 40 weken, in Nederland wordt een baby vanaf 24 weken levensvatbaar geacht. Hoewel een kind dat op 25 weken geboren wordt levensvatbaar is, is het risico dat het kind het niet haalt, erg groot.

Woensdag gingen zo’n tweeduizend betogers in Dublin de straat op, uit solidariteit met de vrouw en uit walging voor haar situatie. De betogers eisten het recht op zelfbeschikking op. ‘Niet de kerk, niet de staat, maar vrouwen moeten over hun eigen lot beslissen’, was één van de leuzen, als ook ‘het recht op abortus en wel nu’.

Irish Times: Thousands at Dublin pro-choice march over Irish abortion laws

Geef een reactie

Laatste reacties (17)