44

Duizenden demonstranten in Amsterdam tegen TTIP

Omstreden handelsverdrag brengt grote groep tegenstanders op de been

Duizenden mensen zijn zaterdag bijeen gekomen in Amsterdam om te demonstreren tegen TTIP. De demonstratie tegen het omstreden handelsverdrag tussen de VS en Europa is georganiseerd door diverse maatschappelijke organisaties.

De demonstranten kwamen samen op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Vanaf daar trekt de stoet richting het Museumplein. De organisatie is in handen van FNV, Milieudefensie, SOMO, Wemos, Foodwatch, Greenpeace en Transnational Institute. Woordvoerder Jurjen van den Bergh verklaarde namens de organisatie: ‘Het verzet tegen het omstreden handelsverdrag groeit. Hoe meer mensen over TTIP weten, hoe minder ze het zien zitten. Eerst waren we met tientallen, toen honderden, nu al zijn we met ruim 7000 in Amsterdam en er komen nog mensen bij’.

Critici van TTIP zijn van mening dat het handelsverdrag het mogelijk maakt nationale wetten te passeren. Na invoering van het verdrag zullen multinationals vrij spel hebben, zullen lonen omlaag gaan en banen verdwijnen. TTIP is volgens de vele tegenstanders nadelig voor sociale en milieunormen en worden consumenten niet langer of onvoldoende door nationale overheden beschermd. 

De komende week zal ook in andere Europese en Amerikaanse steden worden geprotesteerd tegen TTIP.

Lees ook het opiniestuk van Marianne Thieme: TTIP – een ratrace to the bottom

cc-beeld: Branco Collin

Geef een reactie

Laatste reacties (44)