46

Duizenden Polen protesteren tegen ultrarechtse PiS-regering

Schermafbeelding 2016-06-04 om 22.42.25
Beeld: YouTube

Opnieuw zijn in Polen tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de rechts-nationalistische regering van de Poolse PiS-partij. De protestmars door Warschau werd georganiseerd door oppositiebeweging KOD en de drie voormalige presidenten Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski en Bronislaw Komorowski.

Het was zaterdag op de dag af 27 jaar geleden dat in 1989 de (deels) vrije verkiezingen plaatsvonden die de val van het communisme in Polen inluidden. De aanwezige menigte scandeerde leuzen als ‘vrijheid, gelijkheid, democratie’ en zwaaide niet alleen met de Poolse, maar ook met de Europese vlag.

‘We weten nog goed hoe zwaar de strijd voor de vrijheid was,’ sprak oud-president Komorowski. ‘Maar ik weet dat Polen tegenwoordig anders is, beter is.’

Sinds de huidige premier, de extreemrechtse Beata Szydło, aan het roer staat, probeert de Poolse regering de een na de andere grondwetswijziging door te voeren. Ook krijgt de politie steeds verdergaande bevoegdheden en is door een omstreden mediawet de persvrijheid ernstig aan banden gelegd. Het regeringsbeleid heeft al tot felle kritiek van de andere Europese lidstaten geleid.

Bron: HLN

Geef een reactie

Laatste reacties (46)