41

Duizenden Syriërs op straat op ‘Dag van Verzet’

Demonstranten trotseren gevaar ... Leger staat weer klaar om hardhandig in te grijpen ... Zeker 26 doden ... EU kondigt sancties aan voor 13 Syrische topfunctionarissen

Duizenden Syriërs zijn vandaag weer met gevaar voor eigen leven de straat op te gaan om te protesteren tegen het regime van president Bashar el Assad. Het leger is hiertegen vanochtend al in paraatheid gebracht. Het leger probeert nu met tanks demonstraties te verhinderen. Volgens ooggetuigen hebben ordetroepen ook al op betogers geschoten. Daarbij zou een onbekend aantal gewonden zijn gevallen.

Update 18.45

EU-landen zijn het eens geworden om sancties uit te voeren tegen dertien Syrische topfunctionarissen. Dat lieten diplomatieke bronnen vrijdag wegen. De tegoeden van de Syrische topfunctionarissen in Europa worden bevroren en ook mogen ze de EU niet meer in. Dat meldt Trouw. Bij de demonstraties vrijdag zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen, meldt de Syrische mensenrechtenorganisatie Insan.

Update

NRC Handelsblad maakt melding van verschillende plekken in het land waar honderden, soms duizenden mensen bijeen zijn om het vertrek van Assad en zijn aanhang te eisen. In Deraa, de zuid-Syrische stad die het epicentrum is van de anti-regeringsprotesten, is het voorlopig rustig. Volgens een inwoner is het leger nog te prominent aanwezig en is het onmogelijk vandaag een protest te houden.
In het oosten van Syrië demonstreerden duizenden Koerden voor meer politieke vrijheid. Een betoger zei tegen persbureau Reuters dat de Syrische Koerden ondanks hun eisen de nationale eenheid van het land willen bewaren.


Volgens Trouw was het vanochtend nog afwachten hoeveel mensen er daadwekelijk de straat op zouden durven. De Syrische autoriteiten hebben betogingen de afgelopen weken met keiharde hand neergeslagen. Daardoor zijn al zeker zeshonderd mensen om het leven gekomen. Ook werden duizenden mensen gearresteerd.

Vrijdagochtend stonden de tanks weer klaar in de steden Homs, Rastan en Banias. Uit de stad Deraa, een traditionele thuisbasis van verzet tegen het regime, hebben de tanks zich teruggetrokken. Eerder heeft het leger hier al flink huisgehouden. Bewoners meldden dat de stad nog steeds wordt belegerd, aldus Trouw.

Lees meer op de nieuwssite France24: Syrian army deployes ahead of friday protest

Foto: Protest in de Syrische havenstad Banias op 4 mei j.l.

Geef een reactie

Laatste reacties (41)