Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Duizenden vluchtelingen in de Balkan worden uitgebuit en misbruikt'

  •  
07-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vluchteling300.jpeg
Amnesty International: 'Servië en Macedonië zijn het afvoerputje voor de overvloed aan vluchtelingen en migranten die niemand in de EU wil opvangen'
Duizenden vluchtelingen worden in de Balkan uitgebuit en misbruikt. Niet alleen door mensensmokkelaars maar ook door overheden. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De organisatie dringt er bij de Europese Unie en de landen in de Balkan op aan dat er harder gewerkt moet worden aan de opvang van de tienduizenden vluchtelingen. Amnesty haalt haar eerdere standpunt nogmaals aan betreft ‘het falen van de Europese Unie om een degelijk asiel- en migratiebeleid uit te werken’.
Amnesty International schrijft in een persbericht:
RTEmagicC_Schermafbeelding_2015-07-07_om_14.10.14.png
Bij de Macedonische grens met Griekenland en bij de Servische grens met Macedonië worden vluchtelingen en migranten routinematig teruggestuurd en mishandeld door de grenspolitie. Velen worden gedwongen om steekpenningen te betalen. Een Afghaan vertelde hoe hij samen met een groep anderen door de Macedonische politie werd teruggestuurd naar Griekenland: ‘Ik zag dat mensen hard in elkaar werden geslagen. Ze sloegen mijn 13-jarige zoon. En ook ik werd geslagen.’
Alleen al in 2015 ondernamen meer dan 60.000 vluchtelingen de Balkanroute. Via de Balkan proberen zij de Europese Unie te bereiken. Een groot deel van de vluchtelingen komt uit Syrië, Afghanistan, Nigeria of Soedan.
Amnesty Belgie duidt het probleem als volgt:
Op een statuut of bescherming moeten deze mensen niet hopen. Ze riskeren integendeel voor lange tijd te worden opgesloten en meermaals terug de grens over gedreven te worden”
De meeste vluchtelingen komen terecht in Macedonië of in Servië maar hoeven daar niet op bescherming te rekenen. In heel 2014 kregen 10 vluchtelingen in Macedonië de officiële status van vluchteling toegekend. In Servië was dit bij 1 persoon het geval.
Gauri Gulik – Amnesty’s vervangend hoofd Europa en Centraal-Azië:
Servië en Macedonië zijn het afvoerputje voor de overvloed aan vluchtelingen en migranten die niemand in de EU wil opvangen
Cc-foto: Freedom House

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.