26

Dure nachtapotheek jaagt armen uit de zorg

Nachtapotheek in kleine gemeente soms tot acht keer duurder dan in stad

Het is vrijdagavond en je kind is zo ziek dat je naar de dokter moet voor medicijnen. Wat doe je dan? Dan ga je naar de weekenddienst of de nachtapotheek, de ‘dienstapotheek’. Maar die dienstapotheek is soms zo duur dat het voor mensen met weinig geld niet meer te betalen is. Met als gevolg dat ze dan maar niet gaan.

In de Hoeksche Waard zijn de kosten van de nachtapotheek bijvoorbeeld acht keer zo hoog als in de stad Rotterdam. Daardoor mijden mensen met lage inkomens zorg als ze die eigenlijk wel nodig hebben.

Lokale politici van VVD en CDA vinden dat een verkeerde ontwikkeling en zijn daarom een onderzoek begonnen.

Dat meldt RTV Rijnmond maandag. De verschillen liepen uiteen van 30 euro extra voor het bezoek aan een nachtapotheek, tot meer dan 54 euro meer dan het normale tarief.

Karoline Vorthoren van het CDA in Molendijk is bang dat mensen met lage inkomens niet meer naar de dienstapotheek gaan vanwege de hoge kosten. Ze zegt tegen RTV Rijnmond: “Er zou wellicht een keer een moment kunnen zijn dat je je niet lekker voelt, maar niet naar de huisarts gaat omdat je bang bent voor 80 euro extra kosten en denkt, ik wacht wel tot maandag. Die kostenafweging moet je eigenlijk niet hoeven maken voor je gezondheid, daar maken wij ons best wel zorgen om.”

De reden dat de apotheken in dunbevolkte gebieden duurder zijn, komt omdat er minder mensen naartoe gaan. Een lokale politicus van D66 legt uit dat de prijzen worden berekend door de kosten over het aantal patiënten te verdelen. En omdat er minder patiënten komen, moeten die dus meer betalen.

De nachtapotheek van de Hoeksche Waard wilde niet op het bericht reageren.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)