Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dure patiënt? Verzekeraars houden je liever buiten de deur

  •  
25-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verzekeraar300.jpg
Vertrekkend topman zorgverzekeraar Menzis: Ziektekostenstelsel is een tikkend tijdbom
Onder ons ziektekostenstelsel tikken tijdbommen. Dat zegt Roger van Boxtel, vertrekkend topman van zorgverzekeraar Menzis, in de Volkskrant. Volgens Van Boxtel wordt de solidariteit van het stelsel ondermijnd, omdat verzekeraars steeds meer aan risicoselectie doen. Ga jij als patiënt mogelijk te veel kosten? Dan ben je niet welkom. Dure patiënten worden liever buiten de deur gehouden, aldus Van Boxtel.
Burgers kunnen hierdoor niet zomaar overstappen naar andere verzekeraars. En verzekeraars met klanten die veel zorg nodig hebben, moeten extra vermogen opbouwen om de kosten te kunnen dekken. Marktwerking in de gezondheidszorg leek op papier misschien een goed idee, maar blijkt dat in de praktijk allerminst. Van Boxtel slaat nu alarm over de negatieve effecten ervan:
Als er niets gebeurt, komen cliënten voor gesloten zorgloketten te staan. En de zorgverzekeraar die iedereen aanneemt, krijgt bedrijfseconomische problemen.”
Aanvragen voor de basisverzekering worden doorgaans ongezien geaccepteerd; risicoselectie is er verboden. Een aantal verzekeraars doet dit wel bij de aanvullende verzekering: bij eenvijfde van de aanvullende verzekeringen worden extra eisen gesteld. Omdat burgers vrijwel altijd de basis- en de aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluiten, geldt de risicoselectie voor de aanvullende verzekering indirect doch automatisch ook voor de basisverzekering.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.